Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/budan

Marketing

Međunarodni dan sjećanja na Holokaust

Obilježava se Međunarodni dan sjećanja na Holokaust

Zagreb, 27.01.2014., 07:51
Autor: B.V.


U svijetu se obilježava Međunarodni dan sjećanja na Holokaust. Obilježit će ga i hrvatski državni vrh.

Hrvatski sabor obilježit će Međunarodni dan sjećanja na Holokaust prigodnim programom. Programu će prisustvovati predsjednik Republike Ivo Josipović, predsjednik Hrvatskoga sabora Josip Leko i predsjednik Vlade Zoran Milanović. Prigodne govore održat će predsjednik Vlade i predsjednik Sabora.

Dan sjećanja na holokaust i sprječavanja zločina protiv čovječnosti međunarodni je dan sjećanja kojim se želi podsjetiti na sve žrtve nacističkih režima tijekom Drugog svjetskog rata.

Papa opisao Kristalnu noć kao napad na židovsku 'veliku braću'

Ovaj se Dan obilježava diljem Europe, a u najvećem broju europskih zemalja za datum obilježavanja izabran je 27. siječnja. Na taj dan 1945. Crvena armija oslobodila je 7.500 zatvorenika koje su za sobom ostavili nacisti u koncentracijskom logoru Auschwitz u Oświęcimu u Poljskoj.

Tog se datuma ovaj Dan sjećanja obilježava i u Republici Hrvatskoj. Hrvatska je u studenome 2005. postala stalnom članicom Radne skupine za međunarodnu suradnju na području obrazovanja, sjećanja i istraživanja o holokaustu, a pojačana je osobito obrazovna djelatnost u tom smislu.

U Izraelu, koji Dan sjećanja na holokaust obilježava u proljeće, od ove se godine istoga dana obilježava Nacionalni dan borbe protiv antis

Post je objavljen 28.01.2014. u 08:16 sati.