Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/davorovenovosti

Marketing

HRT i preuzimanje ovrhe: Dug pokojnika mora se platiti

Ako je osoba koja je primila obavijest o ovrsi nasljednik preminulog, neka se pismeno žali i žalbu s osmrtnicom uputi javnom bilježniku.

Pitanje: Stigla nam je ovrha od HRT-a. preuzeo sam je, a poslije zaključio da je na ime pokojnika. Dug je iz 2004. godine. Što možemo učiniti u ovoj situaciji?
Na pitanje čitatelja odgovara Igor Vujović, tajnik društva Potrošač.
Odgovor: Ako je osoba koja je primila obavijest o ovrsi nasljednik preminulog, neka se pismeno žali i žalbu s osmrtnicom uputi javnom bilježniku. On će to proslijediti ovrhovoditelju. Dug treba riješiti da se s godinama ne skupe kamate. Ako osoba nije nasljednik, isto se mora pismeno žaliti te navesti da nije nasljednik i da ne mora podmiriti dug. Važno je i je li dugovanje u zastari. Prema zakonu, zastara za TV pristojbu ide nakon jedne godine. Ovaj dug je iz 2004., no treba vidjeti kad ju je javni bilježnik zaprimio. Ako je od datuma nastanka duga do dana kad ga je zaprimio javni bilježnik prošla godina, tada je dug u zastari. Ovršenik se javnom bilježniku sam mora pozvati na zastaru jer ona ne nastupa sama po sebi.

Izvor: 24 sata

Post je objavljen 27.01.2014. u 11:04 sati.