Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/toco1980foto

Marketing

Poznate fotografije - Tank Man

Nakon žestokih studentskih prosvijeda 1989. godine, na trgu Tiananmen u Pekingu dogodio se nesvakidašnji prizor. Jedan čovjek je sam samcat uspio zaustaviti čitavu kolonu tenkova. Najpoznatije slike tog prizora ubrzo su obišle svijet, no malo je poznato da su ga istovremeno snimala 4 fotografa, iz jednog hotela, sa udaljenosti od gotovo kilometar:

CHARLIE COLE (Newsweek)
Njegova fotografija je snimljena sa balkona na 5. katu hotela Beijing. Prikazuje čovjeka i tri tenka u dijagonali, u uskom kadru.

STUART FRANKLIN (Magnum photos)
Njegova fotografija, snimljena sa istog balkona na 5. katu hotela, prikazuje puno širi kadar, koji uključuje velik dio ulice te spaljeni autobus u pozadini.

JEFF WIDENER (Associated Press)
Njegova fotografija, koja je snimljena sa 6. kata hotela, prikazuje čovjeka i četiri tenka u dijagonali, sa uličnom svjetiljkom u prvom planu.

ARTHUR TSANG HIN WAH (Reuters)
Njegova fotografija koja nije toliko poznata kao prethodne tri, snimljena je nešto ranije, dok kolona tenkova nije bila sasvim formirana.

S obzirom na situaciju, bilo je za očekivati da će kineske sigurnosne službe doći u hotel i pokušati zapljeniti filmove (što se ubrzo i dogodilo), pa su sva četvorica fotografa tom prilikom odmah ili sakrili filmove ili se pak pobrinuli da netko što prije iznese filmove iz hotela, dok su agentima podmetnuli ili prazne role filma ili su "žrtvovali" flmove sa manje važnim snimkama.

Također, tek je nedavno otkrivena i objavljena fotografija koju je snimio Terril Jones (Associated Press), koja je snimljena na ulici nedaleko mjesta događaja. Otkriveno je da se i na njoj, u pozadini, vidi isti čovjek kako stoji na ulici, ali prije nego što je kolona tenkova stigla do njega.

Identitet kao i sudbina čovjeka na slici su do današnjeg dana nepoznati.

Post je objavljen 25.01.2014. u 01:05 sati.