Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/avemal

Marketing

Današnji post će biti posvećen razmišljanju o budućnosti, konkretno budućnjavascripjavascript:%20void(0);t:%20void(0);osti na poslu. Sigurno mnogi razmišljaju kakvog šefa će u imati na svojem radnom mjestu i kakav će odnos imati s njim. Nije ni čudo zato što je odnos sa šefom najvažniji za vaš ostanak ili odlazak sa radnog mjesta. Zato smo za vas pokušali naći neke primjere poznatih šefova. Pronašli smo jednog kojeg se smatra negativnim i jednog kojeg se smatra pozitivnim. Pročitajte!

Sigurno ste čuli za Larryja Ellisona, predsjednika uprave ORACLE-a i čovjeka kojeg se obično spominje odmah nakon Billa Gatesa. Osim što je poznat po stvaranju ove softverske kompanije i svojem bogatstvu, poznat je i po ekstravagantnom životnom stilu i agresivnoj osobnosti. Njegova izjava "I have had all of the disadvantages required for success." mnogo govori o njegovom načinu razmišljanja i poslovnoj filozofiji. Pod „nedostatke“ koje je spomenuo mnogi svrstavaju njegova brojna izderavanja na zaposlenike i vrijeđanje kada nije onako kako je zamislio, njegovu samodopadnost, neumjerene medijske izjave itd. No, to je Larry Ellison. On nikada nije promijenio ponašanje jer očito smatra da su ga sve te negativnosti dovele do uspjeha, a nije na odmet reći i da uživa u takvom ponašanju.


Pretražujući Internet zapravo je nemoguće pronaći članak o njemu gdje se ne spominju razne anegdote ili izjave vezane uz njega. Primjerice „kako je Bill Gates neinovativni štreber“ ili gdje Larry Ellison objašnjava svoj luksuzni život „…pokušao sam potrošiti sav svoj novac, ali do dana današnjeg nisam uspio“. Njegovi bivši zaposlenici svjedoče o grubom vrijeđanju koje je znalo trajati i jedan sat, ako nije bio zadovoljan. Nije se libio kritizirati niti menadžere kada mu se ne svidi detalj poput vođenja sastanka. Navodno bi tada prekinuo sastanak i rekao nešto u stilu: „Ovo je najgori sastanak koji sam vidio u SAD-u! Ne, zapravo najgori u svijetu!“. Što kažete na takvog šefa?

S druge strane, Dan Amos kao predsjednik Uprave poznate i cijenjene tvrtke Aflac, stravstveni je zagovornik raznolikosti na radnom mjestu, otvara utočišta za beskućnike, razna lječilišta i bolnice, financira istraživanje i liječenje raka. Svoje zaposlenike potiče da koriste alternativne metode prijevoza na posao i time smanje negativan utjecaj na okoliš. Također u dobrotvorne organizacije uključuje i sve svoje zaposlenike. On smatra da su demografske promjene sastavni dio dobrog poslovanja i da treba dati priliku mladim zaposlenicima. Dobitinik je brojnih nagrada u borbi protiv diskriminacije i netolerancije. Potiče na iskrenu interakciju na svim razinama tvrtke . Što mislite o njegovim načelima?



Za kraj još jedno pitanje. Recite nam kod kojeg od ova dva šefa biste radili i općenito kakav je vaš idealan nadređeni?


Post je objavljen 23.01.2014. u 11:09 sati.