Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/toco1980foto

Marketing

Google Glass

Google Glass je novotarija koja se pojavila prije godinu-dvije, i koja u spravici veličine i oblika naočala sadrži kameru, monitor i minijaturni kompjuter. Naravno, čim se pojavila, za dotičnom spravom su poludjeli manje-više svi oni koji imaju potrebu nabavljati najnovije komade opreme kako bi "bili u trendu".

No, istovremeno, pojavili su se i oni koji su dignuli veliku paniku oko dotičnog uređaja. Naravno, zbog "mogućeg narušavanja privatnosti", jer "bi ih netko mogao tajno snimati dotičnim uređajem bez da oni to znaju" (iako svakodnevno prolaze ispod nadzornih kamera). Štoviše, neki kafići i restorani su čak zabranili ulaz ljudima koji nose Google Glass zbog "sigurnosnih razloga" i "zaštite privatnosti" (iako vrlo vjerojatno "iz sigurnosnih razloga" oni sami imaju video nadzor).

No kao to obično biva po pitanju svega nepoznatoga, diže se paranoja oko gluposti... naime, dok je Google Glass lako vidjeti i raspoznati, one prave špijunske kamere za tajno snimanje se ne vide, a znaju biti skrivene u predmetima za koje netko neupućen uopće nebi bio ni svijestan da je u njima moguće sakriti kameru.

Dogodio se u Americi čak i nekoliko slučajeva gdje su ljudi samo zbog nošenja Google Glass-a (i već poslovične paranoje), imali gadnih problema.

Tako je jedna žena zbog toga što je za vrijeme vožnje nosila Google glass, dobila kaznu za prometni prekršaj. Kazna je poništena samo iz razloga što policija nije mogla dokazati je li uređaj bio upaljen za vrijeme vožnje.

Žena koja je vozila s Google Glassom pobijedila je na sudu

Drugi, malo ekstremniji slučaj, dogodio se čovjeku koji je sa obitelji otišao u kino, noseći Google Glass sa ugrađenim dioptrijskim lećama. Naime, usred projekcije, federalni agenti su ga izvukli van, vjerojatno zbog sumnje da ovaj u svrhu piratstva snima film sa filmskog platna.

Priveli ga u kinu zbog Google Glass naočala i ispitivali 2 sata
AMC movie theater calls “federal agents” to arrest a Google Glass user


Inače, iako je paranoja vezana za dotičnu spravu po običaju prenapuhana, stvar je zapravo vrlo jednostavna - u nekim situacijama, ako se Glass ne koristi, onda zapravo i nema neke pretjerane potrebe stalno dotičnu spravu nositi na nosu.

Na kraju je tu i pitanje same funkcionalnosti i korisnosti Google Glass-a, jer je očito da ima i daleko upotrebljivijih uređaja (počevši od "multipraktik" mobilnih telefona, pa nadalje). No dotični "mobitelasti" uređaji u usporedbi s ovim hi-tech naočalama vjerojatno nisu dovoljno "cool"...

Post je objavljen 23.01.2014. u 00:01 sati.