Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/davorovenovosti

Marketing

Branimir Šutalo: Psihičke bolesti koje čekaju da nam se dogode

Donosimo čudesnu priču o Johnnyju Benjaminu koji je dobio nagradu koju dodjeljuje udruženje za psihičke bolesti jer se bori protiv stigme koju nose oboljeli od shizofrenije i drugih duševnih oboljenja. Johnny je naime obolio od shizofrenije nakon filma Trumanov show kada je umislio da i njega danonoćno snimaju kamere.

Ako ste podložni ekstremnoj anksioznosti ili imate opsesivne misli, nije nikakvo čudo da vas se posebno dojmio film Trumanov show. Imali ste osjećaj kao da ste to već negdje vidjeli. U filmu, Truman kojega tumači Jim Carey, cijeli svoj život živi pred kamerama na zadovoljstvo svekolikog gledateljstva.
"Ništa u Trumanovom životu nije stvarno“, kaže Johnny Benjamin, 26-godišnjak iz Manchestera koji se od ranog djetinjstva bori s psihičkim bolestima.

Šokantno prizemljenje

Svi u Trumanovom životu su glumci, a svi događaji su fabricirani, a on je jedini koji toga nije svjestan.
Benjamin se dobro sjeća kad je 1998. godine prvi puta gledao taj film. Prijatelj s kojim je išao u kino je rekao nakon projekcije: "Čovječe, to bi mogao biti bilo tko od nas, a da to ne znamo!“
Benjamina se ideja dojmila i počeo je opsesivno misliti o njoj. Ubrzo se stvar radikalizirala i Benjamin je slijedećih deset godina uistinu vjerovao da ga snimaju kamere i da ništa nije stvarno. Trajalo je to sve dok Benjamin nije prisilno hospitaliziran i dok mu doktori nisu, putem psihijatrijskih terapija, objasnili da je "sve u njegovoj glavi“.
"Bilo je to šokantno prizemljenje. Odjednom sam shvatio da je sve bila iluzija“, prisjeća se Benjamin.
Ubrzo nakon što mu je dijagnosticirano nekoliko teških psihičkih oboljenja kao što su shizofrenija i bipolarni poremećaj, Benjamin je odlučio biti potpuno otvoren po tom pitanju. Počeo je objavljivati video blogove na svojoj internetskoj stranici. On na svojim snimkama otvoreno govori o "glasovima iz svoje glave“, teškoćama pri zapošljavanju i mnogim drugim osobnim poteškoćama.
U studenom 2013. godine primio je Janey Antoniou nagradu koju dodjeljuje udruženje za psihičke bolesti s obrazloženjem kako Johnny Benjamin zaslužuje nagradu jer se bori protiv stigme koju nose oboljeli od shizofrenije i drugih psihičkih bolesti.

Opasne reality emisije

Benjaminovi snimci su vrlo iskreni i mnogi misle da mogu naškoditi njegovim šansama na eventualnim razgovorima za posao. Baenjamin se ne slaže s tim.
"Uopće me to ne muči. Radije ću biti otvoren u vezi sa svojom bolesti nego živjeti skrivajući istinu“, kaže on.
"Previše sam propatio odrastajući zato što sam sve držao u sebi. Ne želim više prolaziti kroz taj pakao. Moram biti otvoren i iskren, baš zbog svog psihičkog zdravlja, ali i zbog drugih, kako bolesnih, tako i ostalih“, zaključuje Benjamin.
Iako se njegove senzacije slične onima iz Trumanovog showa više ne pojavljuju, Benjamin priznaje da su razne reality show emisije opasne kao potencijalni ookidač.
"Prisiljen sam ograničiti gledanje emisija poput X factora. Svi sa šizofrenijom moraju biti vrlo oprezni s takvim emisijama. Naime, osobe s shizofrenijom si vrlo lako umisle da mogu postati pjevači, da će snimiti album ili se uvjeriti u nešto slično“, upozorava Benjamin.
Za sve one koji boluju od teških psihičkih oboljenja ili za njihove bližnje, ali i za sve one koji žele saznati iz prve ruke kroz što sve prolaze ljudi s teškim psihičkim oboljenjima, Benjaminovi video blogovi će biti veliko otkriće.

Branimir Šutalo

in portal

Post je objavljen 21.01.2014. u 13:10 sati.