Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/tignarius

Marketing

SVETAC DANA

19.siječnja

MARIO, MARTA I SINOVI

( + 268/270.)

Rodom su iz Perzije. Sveti Mario - sa svojom ženom Martom i sinovima Audifaksom i Abahumom kao hodočasnici dođoše u Rim da pohode grobove Apostola i Mučenika. Za vrijeme Decijeva progonstva (250. godine) pomagali su svećeniku Ivanu sahraiti 267 mučenika u Via Salaria. Dok su tao skupljali tjelesne ostatke mučenika, uhvatiše ih te osudiše na smrt jer nisu htjeli žrtvovati poganskim bogovima. Svetom Mariu i sinovima odrubiše glave a Martu ugušiše u obližnjoj močvari. Jedna ih rimska kršćanka sahranila na svom posjedu pored Kornelijeve ceste. Na mjestu nhova mučenisštva kasnieje podignuta crkva, koja je u srednjovjekovlju bila vrlo popularno hodočsnčk mjesto.
(Neki izvori navode za vrijeme vladavine Klaudija II, neki pak da su Martu bacili u bunar..)


20.siječnja

FABIJAN, papa i mučenik ( 236. do 250)

Povijesni podaci o životu sv. Fabijana, kao i uopće o mučenicima prvih stoljeća Crkve, veoma su škrti pa zato o njemu malo i znamo. Za biskupa Rimske crkve izabran je godine 236. Stari časoslov spominje da je sedmorici đakona povjerio brigu za siromahe, a to je lijepa crta njegova pontifikata.
(Pogubio ga je Decije, koji je izgleda bio vrlo efikasan)
Prema predaji Fabijan je bio prvi laik kojeg su izabrali za Papu (što je i danas formalno pravno moguće)

21. siječnja

AGNEZIJA (JANJA) RIMSKA ( + 304.)

Jedna je od najslavnijih kršćanskih djevica bila Sv. Janja. Njezino je ime ušlo i u rimski Kanon ili Prvu euharistijsku molitvu, u Litanije Svih Svetih, a svojim su je spisima proslavili i najveći crkveni pisci kao Sv. Ambrozije, Sv. Jeronim i Sv. Augustin.

Prvi kršćanski rimski car Konstantin Veliki sagradio je na grobu sv. Janje nekoliko desetljeća nakon njezine smrti veličanstvenu baziliku.

Još i danas u toj bazilici na Nomentanskoj cesti u Rimu blagoslivaju se jaganjci, od kojih se vune prave paliji, što se daju nadbiskupima i metropolitama. Stara kršćanska predaja govori da je Janja bila kći odlične patricijske obitelji, odrasla u bogatstvu, sjaju i raskoši. Već kao dijete postala je kršćanka.

Vjera u božanskog Spasitelja tako ju je zahvatila i očarala da je u ranoj mladosti učinila zavjet djevičanstva te odlučila samo njemu isključivo pripadati. Bio je to poticaj milosti kome se ona najspremnije odazvala i drukčije se to ne može ni shvatiti. Kako je bila i bogata i lijepa zaprosio ju je za svoga sina sam prefekt grada Rima. Djevica je iz viših motiva i pobuda odbila tu prosidbu i odrekla se zemaljske ljubavi i sreće kojoj se bilo u braku nadati. Za prosca je to bilo neshvatljivo pa je slučaj bolje istražio i doznao da je Janja kršćanka. To je u doba progona bio zločin protiv državnog poretka. Janja je optužena i izvedena pred sud i tu je pružila najljepše svjedočanstvo za vjeru i djevičanstvo. Ništa je nije moglo zastrašiti ni pokolebati, žar bio je jači od svih prijetnji i muka.
Oko godine 304. pogubljena je mačem. Bilo je to za Dioklecijanova progonstva. Zašto je Janja kraj tolikih mučenika došla ipak na toliki glas?

Ljudi su se divili njezinoj hrabrosti u njezinoj dobi od samo 12 godina. Iako tjelesno mlada, duhovno je bila posve zrela pa je dobro uočila gdje se nalaze vječne vrijednosti i za njih se životno opredijelila te im ostala vjerna sve do smrti. Pobožna predaja pripovijeda da se 8 dana nakon slavnog svršetka ukazala svojim roditeljima s janjetom u ruci i utješila ih velikom slavom što ju je mučeničkom smrću zaslužila.

Sveta Janja je veoma štovana svetica kroz sva vremena. Zaštitnica je ženske mladeži, a mnoge su se djevojke po njezinu primjeru oduševile za djevičanstvo i posvetile svoj život Isusu, božanskom Zaručniku.





A evo i malo svetaca, zaštitnika zvanja i zanimanja

babice...........................................................................Rajmund Nonat
bankari..........................................................................Matej, Bernandin iz Feteja
(nisam siguran da su samo ova dvojica dostatni)
bankarstvo...................................................................Mihael, arkanđel, Josip, Isusov hranitelj (respektabilna pripomoć, al mislim da ćemo morati zatražiti pomoć ostalih arkađela)
beznadne situacije......................................................Grgur Neocarezejski, Juda Tadj (ovi isto imaju dosta posla na ovom blogu)
bezizgledni slučajevi i događaji...................................Grgur Čudotvorac, Juda, apostol i Rita iz Cascie (ne znam kako ali mi @geo i @blogi prvi padaju napamet..nije da nas nema još...ali....)


Post je objavljen 20.01.2014. u 18:12 sati.