Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/silvanaurbs

Marketing

Tomo, zadnja poznata legenda

Tomo Šeparević došao je, ko i svi Šeparevići, iz Vele Luke. E sad je li on došao ili njegovi ne znam. Intanto, pod starije dane živio je u jednoj kućici ''navrh buže'' (Boškovićeva ulica).

U mlađim danima, prema pričanju, živio je na Konalu s jednom Slovenkom (medicinskom sestrom) imenom Marija, točnije u njezinoj kući okruženoj velikim vrtom.
Marija je obožavala mačke (imala je hrpu mačaka), koje su gospodarile kućom i vrtom uz psa koji bi ih ganjao, progonio i neprekidno lajao. Tomu bi od te buke i cike uzavrela pamet. Osoba koja mi je ispričala te dogodovštine, čula bi noću lupanje, bacanje posuđa, udaranje vrata i općenito urnebesnu graju i svađu.

Jednom je Tomu sve to prekipjelo i kad je Marija izašla nekim poslom iz kuće, stavio je psa u vreću i zagušio ga u vrtu u metalnoj bačvi s vodom. Da bi prekrio svoj čin, a po njezinu povratku, polijevao je psa octom, trljajući ga, tobož boreći se za njegov život. Naravno, nikad nije saznala da ga je ustvari on namjerno ugušio. Osoba koja mi je ispričala ovu zgodu ne zna kako ga se je žena s kojom je živio konačno i riješila, tek Tomo je otišao s Konala i sa sobom poveo mladu sluškinju Jovanku, koja je radila u obližnjem ljetnikovcu.
S njom je živio na Buži.


Post je objavljen 19.01.2014. u 22:46 sati.