Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/bookeraj

Marketing

Popisi, popisi...

Ja sam definitivno osoba od popisa i lista – od kućanskih poslova, poslovnih obveza, namirnica koje moram kupiti, tjednog menija, pa sve do popisa muzike koju planiram poslušati, knjiga koje namjeravam pročitati, filmova koje svakako treba pogledati i općeživotnih odluka i planova... sve se nalazi na nekoj listi ili popisu koje nosim sa sobom.

Druga je priča to što me povremeno popisi svakodnevnih obveza bacaju u takav bed jer niti pola stvari dnevno ne uspijevam napraviti, zbog čega se samoj sebi na kraju svakog dana doimam kao osoba-promašaj, ali mislim da je tu stvar u vještini sastavljanja popisa, a ne u lijenosti u obavljanju obveza s popisa.

Zbog toga, jedan od linkova koje nudim u nastavku odnosi se na 8 najvažnijih besplatnih knjiga koje morate pročitati ako se smatrate inteligentnom osobom, koje je jedan korisnik Reddita postavio astrofizičaru Neilu deGrasse Tysonu, ravnatelju planetarija Hayden. Ne čudi što je de Grasse Tyson uključio najvažnija publicistička djela koja su oblikovala zapadnu misao i znanost: Bibliju, „Porijeklo vrsta“, „Umijeće ratovanja“ i slične naslove. Provjerite sami.

8 Books Every Intelligent Person Should Read

Drugi, ponešto svjetovniji popis, donosi bloger Željko Obrenović govoreći o najboljim knjigama u 2013. godini. Autor je čitao puno Kinga, nešto žanrovske literature, a nažalost, pogađamo se tek u tri naslova, od kojih sam Williama Goldinga i njegov roman „Gospodar muha“ pročitala kad sam počela nešto strukturiranije i namjernije birati čitanje, a „Rosemarynu bebu“ Ire Levina također negdje prije sedam-osam godina. Treći zajednički naslov, tehnički nisam ni počela čitati, radi se o „Igri prijestolja“, koja je u mom popisu želja i pozdrava za 2014. godinu. Kako za neke autore nisam niti čula, ovo je popis koji me prilično razveselio.

Najbolje knjige u 2013. godini

Konačno, na StumbleUpon mi je poslana preporuka za čitanje popisa 10 najslavnijih zabranjenih knjiga. Notorno je da je, primjerice, Salman Rushdie zbog „Sotonskih stihova“ bio proglašen neprijateljem islama, ili da je „Lolita“ Vladimira Nabokova bila kontroverzno štivo, ali sam čitanjem ovog popisa prvi put saznala da je „The Perks of Being a Wallflower“ Stephena Chobskog, koji je objavljen 1999. godine bio zabranjivan u knjižnicama diljem SAD-a. Hoću reći – u današnje vrijeme? Zbilja?

10 Banned BooksPost je objavljen 29.01.2014. u 14:04 sati.