Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/agropolitika

Marketing

PREDSTAVLJENI REZULTATI TWINNING PROJEKTA IPA 2009


OPERATIVNI PROGRAM ZA RIBARSTVO
ODOBREN OD Europske Komisije KRAJEM 2013.


„Jačanje hrvatske administracije nadležne za strukturnu politiku i državne potpore u ribarstvu“naslov je IPA 2009 Twinning projekta čiji su rezultati predstavljeni u prostorijama Hrvatske gospodarske komore u Zagrebu 15. siječnja.
Projekt su predstavili i o njemu govorili i Branko Baričević, voditelj Predstavništva Europske komisije u Republici Hrvatskoj, Nj.E. Rodrigo Aquirre de Carcer y Garcia del Arenal, veleposlanik Kraljevine Španjolske, Maria del Carmen Arenas Sanchez, MS voditelj projekta iz Kraljevine Španjolske i Adolfo Merino Twinning savjetnik iz Kraljevine Španjolske, te zamjenica ministra poljoprivrede Snježana Španjol.

Projekt u koji je utošeno 0,65 € milijuna provođen je kroz institucionalnu suradnju između Uprave za ribarstvo Ministarstva poljoprivrede Republike Hrvatske i Ministarstva poljoprivrede, hrane i okoliša Kraljevine Španjolske, te tvrtke Empresa de Transformación AGRARIA (TRAGSA, S.A), a u suradnji s FIIAPP-om. Provedba projekta započela je sredinom listopada 2012. godine a završila sredinom siječnja 2014.godine. Projekt je provođen s ciljem pružanja podrške Republici Hrvatskoj u provedbi strukturne politike i državnih potpora u ribarstvu u skladu s pravnom stečevinom Europske unije. Svrha projekta je jačanje administrativnog sustava potrebnog za provedbu strukturne politike u ribarstvu s posebnim osvrtom na upravljanje i potvrđivanje, te jačanje kapaciteta nadležnih za procjenu, odobravanje i prijavljivanje shema državnih potpora u ribarstvu.

Pripremne aktivnosti za provedbu i korištenje Europskog fonda za ribarstvo (EFR) bile su zahtjeve. Najvažniji zadatak u tom procesu bio je izrada strateške osnove - Nacionalnog strateškog plana razvoja ribarstva Republike Hrvatske (NSP) i Operativnog programa za ribarstvo (OP) Republike Hrvatske za programsko razdoblje 2007.-2013. Oba dokumenta su pripremljena, formalno podnesena službama Europske komisije, a OP je i službeno odobren od strane Europske komisije u prosincu 2013. godine.
Projekt je pomogao pri uspostavi adekvatne institucionalne i administrativne osnove za provedbu EFR-a.Izravni korisnici projekta su organizacijske jedinice na razini Uprave ribarstva i samostalne službe za akreditaciju Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju i potvrđivanje programa potpore u ribarstvu - informacije su iz Ministarstva poljoprivrede.





Post je objavljen 17.01.2014. u 23:54 sati.