Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/toco1980foto

Marketing

Auschwitz u slikama

Najbrojnije fotografije nastale u Auschwitzu, svakako su one koje je za vrijeme svojeg zarobljeništva, kao službeni logorski fotograf, snimio Wilhelm Brasse. No osim tih mnogobrojnih identifikacijskih fotografija, postoje i druge fotografije koje prikazuju što se sve događalo u Auschwitzu. Od toga su među značajnijim otkrivenim fotografijama svakako "Album iz Auschwitza", "Hoeckerov album", te "špijunske" fotografije koje su snimili sami logoraši, pripadnici tzv. "sonderkommando" grupe.

"ALBUM IZ AUSCHWITZA" I "HOECKEROV ALBUM"

Jedna od rijetkih fotografskih kolekcija, i dokaza o onome što se događalo u logoru Auschwitz-Birkenau, predstavlja tzv. "Album iz Auschwitza". Radi se o albumu s fotografijama koji je pronađen nakon rata, a u kojemu se nalaze fotografije koje prikazuju ljude transportirane vlakom u logor Auschwitz-Birkenau, njihovu selekciju prije odlaska u plinske komore, te razvrstavanje njihovih osobnih stvari.

Postoje neka nagađanja o tome tko bi mogao biti autor tih fotografija, no njih je nemoguće potvrditi.

The Auschwitz Album

Osim "Albuma iz Auschwitza", otkriven je još jedan, tzv. "Hoeckerov album". Dobio je naziv po Karlu-Friedrichu Hoecekeru, SS-oficiru koji se pojavljuje na većini fotografija. Za razliku od "Albuma iz Auschwitza" Hoeckerov album ne prikazuje logoraše, već rukovodeće osoblje logora (SS oficire) u raznim formalnim i neformalnim situacijama, u logoru i izvan njega. Između ostalih, na nekim fotografijama se mogu vidjeti i zapovjednici logora Auschwitz Richard Baer i Rudolf Hoess te zloglasni "doktor" Josef Mengele.

The Album

SONDERKOMMANDO FOTOGRAFIJE

Osim ovih albuma, gdje su fotgrafije snimali SS-ovci, postoji i nekoliko fotografija koje su potajno, prokrijumčarenim fotoaparatom, snimili pripadnici Sonderkommando grupe. (Sonderkommando, tj. "grupa za posebne namjene", bila je skupina logoraša zadužena za uklanjanje trupala iz plinskih komora i njihovo spaljivanje.)


(public domain)

Prve dvije fotografije prikazuju spaljivanje trupala na otvorenom, dok treća, loše kadrirana, prikazuje skupinu ljudi u raznim fazama razodijevanja. Postoji također i četvrta fotografija snimljena tom prilikom, ali je toliko loše kadrirana da ne prikazuje ništa značajno (samo nebo i drveće).

The Sonderkommando Photos

Ove fotografije su nakon završetka rata bile korištene kao dokazni materijal na suđenjima ratnim zločincima.

Post je objavljen 26.01.2014. u 06:40 sati.