Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/silvanaurbs

Marketing

Đůrovića jama ili kraška špilja, nalazi se usred dubrovačke zračne luke, točnije ispod sletno-uzletne piste.
Takvom smještajem je jedinstvena u svijetu.

Po sigama: stalaktitima i stalagmitima s ponekim karakterističnim razlikama više-manje nalikuje drugim kraškim špiljama ovog podneblja (Šipun u Cavtatu, Močilje ispod mjesta Pobrežje prema Osojniku). Ova o kojoj pišem spada među srednje kraške špilje s jednim prostranim tunelom u dužini od 199 m.


Ovdje moram napomenuti kako sam u mnogim napisima, uključujući i one znanstvene, a da ne kažem one koje potječu od novinarskih pera, pronašla pogrešnu duljinu, ako je vjerovati zvučnoj kulisi vodiča i službenom prospektu.
Tako će je u znanstvenom prilogu Nenad Buzjak, pod nazivom Speleomorfološke i hidrološke značajke Đurovića špilje u Čilipima, uz pogrešnu duljinu od 152 m, pogrešno i locirati.

Đurovića špilja nije u Čilipima kako stoji ne samo u njegovom naslovu, nego i drugdje, već na jugoistoku sela Močići blizu Čilipa, općina Konavle.

To što je uvriježen naziv Zračna luka Čilipi ispod koje se nalazi, ne znači i njezinu stvarnu lokaciju. Točne podatke daje preko zvučne kulise vlasnik Zračna luka Dubrovnik kao inicijator istraživačkih radova, financijer, graditelj i korisnik uz službene im publikacije.


Post je objavljen 16.01.2014. u 21:30 sati.