Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/dianna-divernoe

Marketing

NIKAD NISAM NIGDE PRIPADALA, A TREBA DA PRIPADAM

ILI KAKO ĆU S SVOGA – DA POSTANEM DOĐOŠ – DAJANA DIVERNO

Iskreno nikad nisam nigde pripadala, a trebalo bi da pripadam, da se karakterišem da sam nečija književnica. Mađarska književnica? Hrvatska književnica? Mađarska književnica iz Vojvodine?
Za početak rođena sam u Autonomnoj pokrajini Vojvodina, u gradu Subotica, od roditelja hrvata (otac i majka), a od nekih predaka mađara.
Pisala sam ko dete za sebe, maštala sam da ću biti najveći pisac sveta, da ću imati 300 objavljenih književnih dela, da mi neće biti ravne i tako dalje. Svoj prvi roman sam objavila 2006 godine u decembru, to je delo Marokanska princeza. Pisano je našim narečjem, mešavinom, takozvanim srpsko-hrvatskim jezikom s dosta hrvatskih reči.
Godine 2005 je Evropski parlament poslao rezoluciju kojom je traženo da se postave granice Autonomne pokrajine Vojvodine i da se da autonomija. Nisam imala potrebu da se deklarišem, da se izdvajam da sam hrvatska ili mađarska književnica. Zašto? Rođena sam ovde u Vojvodini, išla sam u vojvođanske škole, i nisam imala potrebu niti želju da se dokazujem Hrvatskoj ili Mađarskoj jer ni ne živim kod njih. Čak i da uzmem ta državljanstva – biću kako mi to zovemo – dođoš, nikad punopravna, niti ću ikad moći ostvariti svoje ciljeve. To je bilo jasno. Brojni su primeri mađara iz Vojvodine koji su već prošli tako u Mađarskoj, jer nisu mađarski mađari već vojvođaski mađari. I to je velika razlika. Zato se do sada nisam deklarisala, niti sam ikad igde i pripadala. Čekala sam da moja Vojvodina bude zasebna, da budem ono šta sam i odakle sam.
Međutim EU je tu rezoluciju poslao još 2005 godine Vladi Srbije i svima, dokument se može naći i na internetu.
Prošlo je skoro 10 godina od tada, jedna decenija, dugo vreme, i ništa se nije dogodilo.
Zato ću sad konačno da pokušam da negde pripadam, da budem nečija književnica, nikad punopravna, nikad prihvaćena s odobravanjem jer ću biti samo običan dođoš kom će se naći gomila zamerki i mana
Tako nije samo meni, tako je mnogim mladim ljudima koji su rođeni ovde.

Dianna Anastasia Diverno


Post je objavljen 15.01.2014. u 12:15 sati.