Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/budan

Marketing

Lista prehrambenih proizvoda s NAJVEĆIM RIZIKOM PREVARE

Zagreb, 13.01.2014., 22:40
Autor: D.B.

Europski parlament u utorak glasuje o prijedlogu mjera koje će zaštiti građane i kazniti prevarante. Primjerice, predlaže se da novčana kazna bude najmanje dvostruki iznos financijske koristi ostvarene prijevarom.

Lista prehrambenih proizvoda s najvećim rizikom prijevare prema istraživanju Spink/Moyer:

1. Maslinovo ulje

2. Riba

3. Organska hrana

4. Mlijeko

5. Žitarice

6. Med

7. Kava i čaj

8. Začini

9. Vino

10. Voćni nektari

Sektor poljoprivrede i proizvodnje hrane među najkrupnijim je gospodarskim segmentima u EU, zapošljava 48 milijuna ljudi proizvodeći vrijednost od 715 milijardi eura. Usprkos brojnim i strogim propisima za sigurnost hrane, onima koje je i Hrvatska tokom pregovaračkog procesa morala unijeti u svakodnevnu praksu, povremeno izbijaju skandali. Prijevarama se, osim što one nerijetko ugrožavaju zdravlje, gubi povjerenje u proizvođače, a posljedice kriminala beskrupuloznih pojedinaca osjeća čitav sektor.

Za razliku od SAD-a, EU nema opće prihvaćenu definiciju prijevare s hranom, jedino Regulativa 178/2002 propisuje kako je zabranjeno „obmanjivati potrošače“.

Europski parlament u utorak glasuje o prijedlogu mjera koje će zaštiti građane i kazniti prevarante. Primjerice, predlaže se da novčana kazna bude najmanje dvostruki iznos financijske koristi ostvarene prijevarom.

Zastupnica Biljana Borzan, inače članica Odbora za javno zdravstvo i sigurnost hrane EP, kazala je tijekom rasprave na plenarnoj sjednici EP kako u definiciju prijevare s hranom obavezno moraju ući slučajevi u kojima je kvaliteta istih proizvoda različita u novim i starim članicama EU.

'Konjsko meso u prodaji kao govedina, lažno maslinovo ulje, pokvareno meso sa svježim deklaracijama ... Drage kolegice i kolege, o ovim stvarima ne bismo trebali raspravljati u Europskom parlamentu 2014. godine. Nažalost moramo, jer je povjerenje potrošača u europsku prehrambenu industriju na niskim granama. Stoga, pozdravljam ovaj prijedlog i još jednom pozivam Europsku komisiju da se uhvati u koštac s onima koji kockaju s našim zdravljem radi profita', kazala je Borzan. (Agencija VLM)

DNEVNIK.hr

----------

lp, borivoj

http://budan.blog.hr/Post je objavljen 15.01.2014. u 08:03 sati.