Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/zoranostric

Marketing

I Ameri se svađaju o energetskoj budućnosti

Blog "Ekološka ekonomija" objavljuje tekstove koji iz raznih aspekata prikazuju kompleksne međuodnose privrede, prirode i društva. Jedna od ključnih tema je energetika.

Natural gas - Future or hot airDanas objavljeni tekst novi naslov Polemike o američkoj energetskoj budućnosti.

Sredinom prosinca, američka federalna Agencija za energetske informacije (Energy Information Agency, EIA) objavila je kratku verziju godišnjeg energetskog pregleda (Annual Energy Outlook 2014., with projection to 2040 - Early Release); konačna verzija bit će objavljena početkom proljeća. Dokument donosi "reference case", osnovni scenarij, ono što se obično naziva "business as usual". Konačna verzija, kao svake godine, uključivat će i alternativne scenarije.
Ovaj dokument izazvao je polemiku o uvjerljivosti projekcija budućega razvoja i o poželjnim strateškim ciljevima i politikama. Osim interesa različitih segmenata industrije i javnosti (fosilna goriva vs obnovljivi), u polemici jasno do izražaja dolaze ideološke razlike u pristupu ekonomiji i razvoju (slobodno tržište vs državno usmjeravanje).

(...)

Nije više u pitanju samo koliki će biti postotak proizvodnje u pojedinim vrstama elektrana, jer se cijela struktura počinje mijenjati. Kad se to događa, ne može se predviđati budući razvoj na osnovu ekstrapolacije prošlosti. Politički je izbor hoće li se krenuti u promjenu sustava (što od većih razvijenih zemalja najodlučnije zastupa Njemačka) ili će se promjene suzbijati (što je npr. izabrala Poljska). U SAD, sve su opcije još otvorene, predmet političkih sukoba i društvenih borbi.

(...)


Post je objavljen 14.01.2014. u 11:54 sati.