Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/plasticno-je-fantasticno

Marketing

New York zabranjuje ambalažu od pjenećeg polistirena


NOVOSTI IZ SVIJETA PLASTIKE Br. 58





Krajem prosinca prošle godine, konkretnije 19. prosinca 2013. gradsko vijeće New Yorka, najvećeg američkog grada, koje broji 51 vijećnika, prihvatilo je prijedlog gradonačelnika Michaela Bloomberga te jednoglasno izglasalo uredbu o zabrani prodaje i opskrbljivanja jednokratnom ambalažom od pjenećeg polistirena (PS-E), a kod nas poznatijeg pod trgovačkim nazivom stiropor. Osim polistirenskih čaša, tacni, kutijica, podložaka, ostale ambalaže, tu su i polistirenski komadići za osiguranje pakiranih lomljivih predmeta itd. Procjenjuje se da se u New Yorku godišnje potroši oko 20000 t ambalaže od pjenećeg polistirena.

O tom prijedlogu već je pisano na ovom blogu: Zabrane ambalaže od pjenećeg polistirena, 28. kolovoza prošle godine.

Međutim, prihvaćen je i amandman protivnika zabrane kojim se traži odgoda od najmanje jedne godine za koje vrijeme proizvođači ambalaže od pjenećeg polistirena zajedno s odgovarajućim gradskim službama ne pronađu učinkovit sustav prikupljanja i recikliranja.

Dakle, Uredba, odnosno zabrana stupiti će na snagu 1. srpnja 2015. godine, ukoliko se ne uspostavi učinkovit sustav prikupljanja i recikliranja.



Izvori:
Crain's New York Business:
Plastic-foam ban approved by council
Crain's New York Business: Last call for plastic foam




Post je objavljen 11.01.2014. u 15:41 sati.