Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/tignarius

Marketing

SVETAC DANA

7. siječnja

SVETI RAJMUND, Penjaforski (1175-1275)

Rodio se u blizini katalonske prijestolnice Barcelone.(za one bolje upućeno, to je ono tamo, gdje Messi igra lopte)
Od početka je bio smjeran, primio je odličan odgoj i tako se spremio za svoje životno poslanje.

Već s 20 godina postaje profesor na Sveučilištu u Barceloni. a u 30.-toj odlazi na Sveučilište u Bolognu da se usavrši u pravnim znanostima. Postao je odličan pravnik i moralist. Po zapovijedi samoga pape Grgura IX. izdao je zbirku dekreta iz crkvenoga prava, a najpoznatije mu je djelo "Summa casuum", o pravilnom i plodonosnom opsluživanju sakramenta pokore, (evo @blogi malo proučavaj smisao pokore) kojim je postao velikim promicateljem prakse osobne ispovijedi.

Zbirka dekreta bila je tako savršena da je poslužila kao uzor čak i u našem stoljeću kad se izrađivao novi crkveni zakonik "Codex iuris canonici".
Nudili su mu i mjesto biskupa, al on se vratio svojim dominikancima te je sa sv. Petrom Nolascom osnovao red za otkup kršćanskih robova, a za obraćenje Židova i Maura osnivao je u Španjolskoj posebne škole u kojima su bili poučavani u kršćanskoj vjeri.
Vjerojatno bi ovi današnji borci za slobode (inkl. naš @geo, imali neke primjedbe na ovo "poučavanje")

Doživio je 100 godina, a 1601.je proglašen svetim.


8. siječnja

GOSPA OD BRZE POMOĆI

Blagdan su osnovale uršulinke.
Godine 1809 (19.03) majka Mihaela, uršulinka iz Montpelliera, je uputila pismo Papi Piu VII sa zamolbom da im odobri rad u Americi, a za pomoć se obratila i Presvetoj Djevici da malo ubrza postupak.
Kako je u vrlo kratkom vremenu dobila odgovor od Pape a k tome i potvrdan, Mihaela je dala isklesati kip naše Gospe, koji je biskup blagoslovio, a naše misionarke su već 30.12. 1810 stigle u New Orleans, a kip su smjestile u samostansku crkvu.
Od tog dana se pobožnost prem Gospi od Brze Pomoći stala širiti velikom brzinom po cijeloj Lousiani i ostalim američkim državama.
Gospa od Brze Pomoći je glavna zaštitnica New Orleansa i države Lousiane.
Šta bi tek bilo da ovima iz Orleansa nije ovakva moćan zaštitnica (a @blogi)

O koliko često mi treba Brza Gospa, a ja se ne sjetim!!!





9.siječnja
SVETI ERHARD (+ 720)

je živio u doba seobe naroda, a dolazi nam iz Škotske.
Koliko se zna osnovao je 14 samostana, a njemu svoj osnutak duguje i glasoviti samostan Niedermünster,(koji se održao sve do danas) a koji je kroz mnogo stoljeća kao i toliki drugi samostani bio žarištem duhovnoga života i kulture.

Na svojim misijskim putovanjima je dopro i do Elzasa a pripovjeda se da je u samostanu Palma pokrstio slijepu rođenu i od oca Atiha odbačenu kćerku Odiliju pa je ona progledala i postala slavna svetica.
Pred kraj života Erhard se opet vratio u svoj Regensburg, gdje je i umro oko g. 720., a pokopan je u samostanu Niedermünster. Svetim ga je proglasio sveti papa Leon IX. godine 1052., baš u doba kad se borio za obnovu Crkve. To je znak da je tadašnjim crkvenim prelatima, od kojih su mnogi bili zaraženi simonijom i drugim porocima, htio postaviti kao uzor jednoga biskupa koji je bio uzor apostolske revnosti.













Post je objavljen 10.01.2014. u 09:48 sati.