Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/frogbros

Marketing

Najbolji i najgori filmski posteri u 2013 godni...

The best and worst move posters in 2013...

I ove godine se našlo nešto odličnih, ali i onih jako loših filmskih postera. Ovaj put sam suzio izbor na 10 (5+5) tako da sve bude pregledno i ne predugo. Stoga krenimo...

NAJBOLJI:
Konkurencija sve je slabija u ovoj kategoriji, jer kako sam rekao prijašnjih godina kvaliteta dobrih i lijepih postera je u opadanju, jer danas se sve sklepa nekako na brzinu u photoshopu (takve kreacije možete pogledati u izboru najgorih postera dole).


1) "Evil Dead" (2013)
- Prvi "Evil Dead" film iz daleke 1981 je imao jedan od najboljih postera ne samo u horor žanru nego uopće (a ni posteri sljedeća dva nastavka nisu ništa lošiji bili ako se mene pita).
Meni se odmah svidio zbog sivih tonova (podsjeća na zombi filmove, iako se u ovom filmu radi o demonima), te tipičnog Evil Dead fonta u izraženoj crvenoj boji, koja se jako ljubi sa tim sivilom. Dovoljno da mog No.1 favorita.





2) "Maniac" (2012)
- Jednostavan i naoko ništa posebno, no koncept jednostavnosti kod ovog postera plijeni pozornošću. Pogotovo ako ste poznavatelj originala i rimejka ili ako ste zaljubljenik u žanr. Definitvno je bolji ovaj kino plakat, nego njegova mnogo slabija (ali nikako jako loša) DVD verzija. Dodatni plus je taj da će nekolicna neupućenih ipak uzeti film misleći da se radi o nekom disko filmu ala "Studio 54" u kojem Frodo tj. Elijah Wood glumi glavnu ulogu i to upravo zbog neonskog fonta.




3) "Thor: The Dark World (2013)
- lijep i ugodan oku, a ujedno plakat koji priča što možemo očekivati (i koga) u drugom dijelu sage o Marvelovom superjunaku Thoru. Volim ovakve filmske postere još tamo od prvih Zvijezdanih Ratova, kad je izrada postera bila umjetnost.




4) The Conjuring (2013)
- još jedan jednostavan horor plakat u kojem dominiraju sivi i crni tonovi. Svidio mi se odmah na prvu. nekad je (kao u ovom slučaju) jednostavno najbolje.




5) "You're Next" (2011)
- film čiji su svi posteri koji ga reklamiraju doista zanimljivi, no među njima je ipak najbolji ovaj. Originalno i pomalo hitchcockovski osmišljeno.




NAJGORI:
A što reći, nego neki su se zaigrali previše sa photoshopom.


1) "R. I. P. D" (2013)
- definitvno najgori na listi. Bezveze osmišljen, sa tim prevelikim slovima i meni jako mrskim tipom fonta. Ovo je lijepi primjer da nije sve u filmskom plakatu ako stavite dvoje glavnih glumaca na njega. i što bi taj plakat trebao predstavljati? Pa, da nije onih tmurnih oblaka iza Bridgesa i Reynoldsa, reklo bi se da se u kina ide gledati neka krimi komedija. A vidi Bridgesa kako ga je tvorac plakata stavio na sredinu, kao da je prekopirao neku njegovu prezentacijsku fotku iz filma "Wild Bill" Waltera Hilla.



2) "Iron Man 3" (2013)
- Dosadan plakat. I što je još gore mnogo se srozao od prošla dva za prva dva nastavka. Ova neprirodna glava Roberta Downey Jr.- a me najviše živcira. Vražiji photoshop...




3) "Curse of Chucky" (2013)
- tipični photoshop uradak za ravno na video horor film. Najviše me smeta izgled Chuckyjevog lica i preveliki font. Mnogo je bolji poster, a koji je trebao biti glavni plakat film ovaj dolje što sam ga stavio u p.s. dodatak). Šteta što nije.



p.s. - ovo je pravi horor poster koji serijal Child's Play zaslužuje



4) "This Is the End" (2013)
- tipični holywoodski filmski plakat. I opet bez boje i mirisa. Ali uspjeli su sve glavne glumce ugurati u plakat. Zbog čega? Poster uopće ne govori o čemu se u filmu radi. Moglo se i moralo bolje.



5) "The World's End" (2013)
- najbolji od ovih loših postera. Zamjeram mu beskrvnost, ali mu je barem koncepcija fonta, rasporeda stvari dobra. No, gledajući tko stoji iza ovog filma, filmaši su se trebali bolje potruditi da im reklamni plakat bude mnogo intezivniji i ljepši oku. Kako je ovo ZF film, mogu reći da su mnogo bolje napravili za njihov prijašnji film "Paul" (2011).



Post je objavljen 08.01.2014. u 12:36 sati.