Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/toco1980foto

Marketing

Chimping

Chimping je, u fotografskom žargonu, kratica za "checking image preview" - provjeravanje snimljene fotografije na ekranu digitalnog fotoaparata.

Ovaj izraz se korsiti uglavnom sa negativnim konotacijama, od strane onih koji, iz nekog samo njima znanog razloga, ne odobravaju praksu provjeravanja snimljene fotografije nakon svakog ili gotovo svakog okidanja. No, bez obzira na to što takvu praksu neki kritiziraju, mnogi fotografi, uklučujući i one profesionalne, uvelike se oslanjaju na "chimping" prilikom snimanja.

Naime, kako digitalna fotografija omogućava da se na licu mjesta može provjeriti da li je fotografija dobro snimljena, tražiti razloga zašto se to ne bi trebalo činiti je zapravo vrlo blesavo. Provjerom snimke na ekranu može se odmah vidjeti dobiveni rezultat, te po potrebi (i mogućnosti) ponovo snimiti.

Prije, u doba filma, rezultati snimanja su se mogli vidjeti tek u tamnoj komori, a što je ponekad značilo da loše snimljene fotografije (mutne i pogrešno eksponirane) nije bilo moguće ponoviti, pogotovo kad je bila u pitanju dokumentarna i novinska fotografija).

Post je objavljen 07.01.2014. u 00:01 sati.