Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/toco1980foto

Marketing

Još malo o self-shotovima

Self-shotovi, tj. fotografije gdje osoba snima samu sebe, bilo direktno, bilo u ogledalu, su danas jako u modi. No problem je, što sve pojave koje su "u modi" nakon nekog vremena postanu poprilično iritantne...

Senzacija! Poznata osoba napravila self-shot!

Čini se da su mediji u zadnje vrijeme počeli stvarno pisati o glupostima; iako se svakoga dana štanca na tone self-shotova koji završavaju na Facebooku, Instagramu i sličnim (ne)društvenim mrežama, u zadnje vrijeme su "velike vijesti" postale situacije u kojima je neka "poznata osoba" napravila "selfie".

Počevši od Obame na komemoraciji za Mandelu (koja je naišla na burne reakcije, jer su dežurni "moralisti" smatrali tako nešto "neprimjernim"), pa do toga da je engleski princ Wiliam uslikao sebe i obožavateljicu.

Ad apsurdum et ad nauseam

Isto tako, nedavno je vijest u medijima bila i otkriće čovjeka koji je svoj vlastiti Instagram profil doslovno zatrpao self-shotovima. Identični kadar, gotovo isti izraz lica. U nekoliko stotina primjeraka.

Glupost? Genijalnost? Teško se odlučiti. Možda zapravo i svojevrsni protest protiv apsurdnog pomodrstva u kojoj doslovno svaka šuša s mobitelom misli da je sama sebi najbolji fotgraf, i da samo na takvim fotografijama dobro ispadne.

Detektor ljudske gluposti?

Čisto kao ilustracija opsjednutosti self-shotovima kao pokazatelja ljudske gluposti može poslužiti jedna situacija sa jednog koncerta na otvorenom: Dvije djevojke su sjedile na zemlji i pokušavale mobitelom (zna se kojim, op.a.) snimiti same sebe. Ni nakon nekoliko pokušaja to im nije pošlo za rukom. Tik do njih stajao je fotograf (sa SLR aparatom) i, vidjevši da se ove toliko muče, ponudio curama da ih on snimi njihovim mobitelom. Na to je "fotografkinja" odgovorila "Ne volim se slikat!"... i nastavila dalje s pokušajima snimanja.

Može li self-shot ipak biti koristan?

Da self-shot može u rijetkim i iznimnim situacijama biti itekako koristan pokazuje nedavni slučaj gdje je jednoj ženi u Americi self-shot doslovno spasio život. Naime, nakon nasilnog okršaja sa ljubomornim mužem, koji ju je premlatio, te uz to onesposobio telefonske linije, nije imala signala na mobitelu, no uspjela se spojiti na Wi-Fi te poslati na Facebook svoj krvavi self-shot i poruku u kojoj traži pomoć.

Post je objavljen 06.01.2014. u 00:01 sati.