Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/matijevici

Marketing

VLADA RH - NERETVANSKE OPĆINE I GRADOVI I DALJE MEĐU SLABIJE RAZVIJENIMA


Vlada Republike Hrvatske je na sjednici održanoj 27. prosinca 2013. godine donijela Odluku o razvrstavanju jedinica lokalne o područne (regionalne) samouprave prema stupnju razvijenosti, kojom se županije, gradovi i općine svrstavaju prema stupnju razvijenosti u skupine. Ovisno u koju skupinu su svrstane, ovisi i to da li će imati pravo na posebnu pomoć države u razvoju. Naime prema Zakonu o regionalnom razvoju Republike Hrvatske predviđeno je da Vlada RH svrstava u skupine županije, gradove i općine prema indeksu razvijenosti. Samo I. skupina razvijenosti (najnerazvijenije općine i gradovi) i II. skupina (razvijenost 50-75% prosjeka RH) gradova i općina spadaju pod obvezu države da te općine/gradove potpomaže u razvoju (čitaj financira projekte).

Gradovi i općine su prema indeksu razvijenosti svrstani u 5 skupina, a neretvanske općine su svrstane znatno ispod prosjeka RH i to na sljedeći način:
– II. skupinu jedinica lokalne samouprave čija je vrijednost indeksa razvijenosti između 50% i 75% prosjeka RH: općine Kula Norinska, Slivno, , Zažablje,
– III. skupinu jedinica lokalne samouprave čija je vrijednost indeksa razvijenosti između 75% i 100% prosjeka Republike Hrvatske: Metković, Opuzen, Ploče, Pojezerje.


Posljedice ovakvog svrstavanja se najviše tiču neretvanskih općina, dok gradovi neće osjetiti promjene. Naime dosada gradovi svakako nisu bili svrstavani u skupinu općina/gradova koji bi imali pravo na pomoć centralne vlasti. Općine Kula Norinska, Slivno i Zažablje zadržavaju pravo na pomoć države u razvoju.

Međutim ovakvim novim svrstavanjem i indeksiranjem će biti najviše pogođena općina Pojezerje. Prijašnjom Odlukom iz 2010. godine Pojezerje je bilo svrstano prema stupnju razvijenosti u grupu razvijenosti 50-75% prosjeka RH, ali je očito ili postigla određen pomak u razvoju ili su promjenjeni kriteriji Vlade u izračunu razvijenosti, pa je sada svrstana su skupinu razvijenosti 75-100% prosjeka RH. Iz toga proizlazi i negativna posljedica – gubitak prava na mjere posebnog poticanja razvoja potpomognutih područja (financijsku i drugu pomoć države u razvoju).

Glede županija koje se opet posebno svrstavaju, Dubrovačko-neretvanska županija je svrstana u III. skupinu jedinica područne (regionalne) samouprave čija je vrijednost indeksa razvijenosti između 100% i 125% prosjeka RH. Samo 4 županije i Grad Zagreb su sličnog ili boljeg prosjeka od naše županije. Naravno, takav razvoj je plod razvijenosti grada Dubrovnika i bliže okolice, pa je zapravo zabrinjavajuće stanje nerazvijenosti doline Neretve koja ozbiljno kaska za ostatkom Hrvatske.

Da li je vrijeme da svi gradovi i općine doline Neretve sjednu zajedno i razmotre zajedničke mjere, kao i svaka općina i grad zasebno, tek ostaje za vidjeti. Dosadašnjih godina su vladajuće strukture u dolini Neretve bile potpuno nedorasle takvom zadatku, ali pritisak stanovništva pomalo počinje rasti.
Nesposobnost razvoja vlastitih kapaciteta u vidu ljudskih potencijala ponajviše zbog političkog kadroviranja, te neodgovornosti prema javnim sredstvima, obvezama i ovlastima, glavni su razlozi takvog stanja, glavni su razlozi ovakvog stanja u dolini Neretve.


Da li će Neretva odlučiti mijenjati dosadašnji način upravljanja postojećim potencijalima ostaje za vidjeti. 2014. godina je pred nama i šansa za popravljanje mnogo toga. No valja napomenuti da mijenjanje sredine počinje od nas samih, pa ne bi bilo loše poslati poruku upravljačima vlastitim primjerom.

Sretna ti nova godina Neretvo!

Post je objavljen 31.12.2013. u 22:26 sati.