Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/astrosailor22

Marketing

Kako suditi za korupciju

Tajvanci nemaju baš neke napredne zakone, još im se pod nogama plete 40 godina ratnog stanja, ali očito su ponekad napredniji od nas.

Baš me zanima koliko bi se kod nas vrhuške i onih malo sitnijih našlo u zatvoru da se pogleda na njihov imetak okom Tajvanskog pravosuđa.

Riječ je o lokalnom sucu Visokog suda koji je živio sitno iznad svojih mogućnosti. Vidim li ja to neko more sličnih kod nas?

Vijest u originalu je Korumpirani , a za one kojima šteka engleski, prepričat ću dio koji me zaintrigirao da postavim ovdje.

Tip je optužen da posjeduje imetak od oko 10 miliona US$, a da se ne zna porijeklo imovine. Policija je počela istragu nakon dojave da je dotični mađioničar tražio kovertu za pogodovanje u procesu. U kući su mu pronašli oko milion US$ u cashu, i 500-tinjak boca dobrih pića.

Najbolji je dio kad Tužitelj veli da je dotični imao plaćicu od oko 50 000 eur godišnje (ipak je bio samo stina riba, sudac Vrhovnog suda u trećem gradu po veličini na TW, ne u prijestolnici ili Državnom odvjetništvu), ali da ima ženu, dvije ljubavnice i šestero djece za izdržavati. I žena i ljubavnice nisu baš siromaške i optužene su za pranje novca. Sexy.

Ja bi preporučil da mi isto uvedemo zakon po kojem čovjek mora imati pokriće za svoju imovinu, a ne da može brati novce s drveća u svom (virtualnom) vrtu. To bi bar donekle pomoglo uvesti reda u sveopće poštenje javnih službenika...nakon par generacija, jer se bojim da je trenutne nemoguće izmijeniti, previše smrde te ribe.


Post je objavljen 23.12.2013. u 19:03 sati.