Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/toco1980foto

Marketing

Referendumski egzibicionizam

Referendum o ustavnoj definiciji braka (kao zajednice muškarca i žene) je iza nas. No zanimljivo je koliko je "predizborna kampanja" po pitanju dotičnog referenduma zapravo bila izvrstan pokazatelj ljudske potrebe za egzibicionizmom i privlačenjem pažnje. Pogotovo što se tiče internetskih pojava.

Naime, svakome tko koristi Facebook na našim prostorima moglo je vrlo lako upasti u oči koliko su revno neki korisnici Facebooka kitili svoje fotografije profila natpisima "za" ili "protiv". Naravno oni koji su imali neodoljivu potrebu svima putem profilne slike pokazati kako su "liberalni", "tolerantni" itsl. su uglavnom bili "protiv", dok su oni koji su svima željeli pokazati koliko se zalažu za "tradicionalizam" i "prave obiteljske vrijednosti", uglavnom su bili "za".

No takvo javno izjašnjavanje putem natpisa na slikama, nje učinilo ništa pretjerano korisnog, već je zapravo samo dalo materijala "onima iz suprotnog tabora" za razna etiketiranja, omalovažavanja, vrijeđanja i slično, ali koje je iz nekog čudnog razloga, čini se, većinom pristizalo upravo iz "vrlo tolerantnog" tabora onih koji su bili "protiv" na račun onih koji su bili "za"... (navodno je bilo je čak i fizičkih okršaja na ulici, incidenata na štandovima na kojima su se sakupljali potpisi za raspisivanje referenduma)...

Nadalje, problem je i taj što su, ma koliko se svi ljudi ponosno busali u prsa da "nije sve crno-bijelo", zapravo sami sebe doveli u takvu situaciju, stavljajući na profilne slike dotične natpise, eksplicitno se svrstavajući u jedan ili drugi tabor. Iz čiste potrebe za egzibicionizmom. Uostalom, ne kaže se uzalud da "ne laje pas radi sela već radi sebe..."

Osim toga, za sve one koji očito ne znaju, glasanje na izborima bi trebalo biti tajno...!

-----------------
[Kolega bloger Igniss je još prije referenduma napisao članak upravo u vezi nekih bitnih stvari vezanih za sam referendum: LINK ]

Post je objavljen 01.01.2014. u 19:54 sati.