Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/responsibility

Marketing

Isplati li se zviždati?

Značenje termina „zviždač“ nije potrebno objašnjavati, svima nam je itekako poznato. Dobro je da je tako, posebice jer se iz te činjenice iščitava svijest o njihovom značenju u današnjem društvu i sve većoj javnoj eksponiranosti takvih slučajeva, što s jedne strane nosi negativne konotacije, no s druge strane potiče potencijalne zviždače da se ohrabre, istupe i učine što im savjest nalaže.

Nema sumnje da su nam zviždači potrebni, oni ne dižu glas samo kako bi dobili na značenju u društvu ili kako bi umirili savjest. Prije donošenja odluke o tome hoće li istupiti ili će se prikloniti masi i praviti se da ništa ne znaju, ne čuju ni ne vide, oni trebaju dobro promisliti i izvagati isplati li im se to ili ne. Naravno, najlakše i najprofitabilnije je praviti se slijep i gluh i ne uvaljivati se bespotrebno u probleme.
No takvi ljudi su često moralniji od drugih i jednostavno ne mogu olako prijeći preko nepravde i prijevare te ih takva osobina stoga uvaljuje u probleme i nevolje. Oni radi dobrobiti društva riskiraju vlastitu dobrobit, položaj u društvu, status na radnom mjestu, pa čak i dobro svoje i obitelji i vlastiti život.


Često mnogi potencijalni zviždači odustanu od odlučujućeg čina iz prevelikog straha za sigurnost svoje obitelji i vlastitu sigurnost.
Strah takvih potencijalnih zviždača je opravdan jer je njihova zaštita kod nas, a i u svijetu jako slaba, što je žalosno jer je njihov čin visokomoralan i odgovoran te bi podrška vlasti trebala u takvim slučajevima biti apsolutna, no to je također primjer iskrivljenosti vrijednosti današnjeg društva.

ZAŠTITA ZVIŽDAČA

U SAD-u zaštita zviždača ovisi o temi zviždanja i o saveznoj državi u kojoj se dogodio. Lloyd-La Follette Act, zakon izglasan 1912. godine štitio je građane i zaposlenike od odmazde nadređenih i kao takav, smatra se jednim od prvih zakona zaštite zviždača. Trenutno u SAD-u postoje deseci zakona, koji štite zviždače, a čak i američki Ustav štiti zaposlenike od odmazde nadređenih.

U Hrvatskoj je stanje takvo da se tek prije dva mjeseca u medijima pojavila vijest kako je izrađen prijedlog zakona o zaštiti zviždača, a motivi za izradu ovog prijedloga bili su visoka razina korupcije u Hrvatskoj te teške sudbine domaćih zviždača. Tim se zakonskim prijedlogom nastoji regulirati zaštita i status zviždača, način prijavljivanja nepravilnosti, obveze zaprimatelja prijave te on obuhvaća općemjere zaštite, prava i rehabilitaciju zviždača, uvođenje pravobranitelja za zaštitu zviždača te prekršajne i kaznene odredbe. Trenutno postoji nekoliko zakona i propisa koji se u svom opsegu dotiču i zaštite zviždača kao što su Zakon o radu ili Zakon o zaštiti tajnosti podataka, no to su više formalnosti nego konkretne mjere zaštite.

TKO SU NAJPOZNATIJI SVJETSKI ZVIŽDAČI?

Zadnjih godinu dana svi bruje o Edwardu Josephu Snowdenu, američkom kompjuterskom stručnjaku i bivšem zaposleniku CIA-e. Cijeli svijet trenutno svjedoči razmjerima i posljedicama koje je izazvao Snowden objavljivanjem tajnih podataka o praćenju i prisluškivanju korisnika interneta od strane američke NSA-e.
Snowden je svojim činom definitivno podijelio javnost, a neka njegova razmišljanja i stavove možete pogledati u videu ispod.

Koje je vaše mišljenje o cijelom slučaju? Smatrate li njegov postupak herojskim djelom?



Jedan od istaknutijih „zviždača“ zadnjih 20 godina je definitivno Dr. Fredric Whitehurst koji je otkrio i ukazao na nepravilnosti u FBI-u nakon eksplozije u WTC-u 1993.godine.



Ne zaboravimo i slučajeve Jeffreyja Wiganda koji je razotkrio duhansku industriju i otkrio da cigarete sadržavaju kancerogene sastojke i izazivaju ovisnost.
Jedan od naših prijašnjih postova je govorio o Enronu. Jeste li znali da je i Enron imao svog „zviždača“? To je Sherron Watkins koja u videu ispod iznosi dio svoje Enron priče.



Kako vi gledate na zviždače? Mislite li da su u potpunosti vođeni moralnim načelima i biste li vi učinili isto da se nađete u takvoj situaciji? Svoje mišljenje ostavite u komentarima ispod sretanpjeva

Post je objavljen 22.12.2013. u 11:37 sati.