Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/agropolitika

Marketing

ISPLATA MLIJEKA S POVEĆANOM RAZINOM AFLATOKSINA


JEDNA KUNA ZA KILOGRAM OTPREMLJENOG MLIJEKA !

Prema priopćenju iz Ministarstva poljoprivrede, 20. prosinca je započela isplata obeštećenja proizvođačima čije je mlijeko imalo povišenu razinu aflatoksina. U sklopu provedbe Akcijskog plana za rješavanje problema pojave aflatoksina takvo je mlijeko otpremano na zbrinjavanje u bioplinska postrojenja. U bioplinska postrojenja otpremljeno je 1.387.629 kilograma mlijeka za što će proizvođačima biti isplaćeno obeštećenje u ukupnom iznosu od 1.387.629,00 kuna, odnosno 1,00 kuna po kilogramu otpremljenog mlijeka.
U provedbu Akcijskog plana bio je uključen 931 proizvođač kod čijih je muznih krava utvrđena povišena razina aflatoksina u mlijeku.Tijekom Akcijskog plana Ministarstvo poljoprivrede je financiralo isporuku zamjenske hrane za farme u čijoj je proizvodnji mlijeka pronađena povećana razina aflatoskina. Financirana je cjelokupna kontrola inspekcije Ministarstva poljoprivrede, čiji se iznos procjenjuje na oko 6.000.000,00 kuna, uključujući i 1,387.629,00 kuna koje pripadaju proizvođačima mlijeka.
Preventivne mjere usmjerene na suzbijanje moguće pojave prisutnosti aflatoksina u mlijeku i dalje se kontinuirano provode. Razlog tome je želja da se izbjegne ponavljanje prošlogodišnjih posljedica na proizvodnju zdravstveno ispravnog mlijeka u Hrvatskoj. Mlijeko na tržištu je pod stalnom kontrolom svih nadležnih inspekcija i potpuno je sigurno.Proizvođače mlijeka sustavno se educira o načinima suzbijanja pojave aflatoksina u mlijeku i stočnoj hrani, prema programu koji provodi Poljoprivredna savjetodavna služba. U Hrvatskoj poljoprivrednoj agenciji ustrojena je elektronska baza podataka s informacijama o analizama krmiva i mlijeka, koja je dostupna svim čimbenicima uključenima u prevenciju pojave prisutnosti aflatoksina u mlijeku. Ministarstvo poljoprivrede i nadalje, zajedno s nadležnim inspekcijama, institucijama, udrugama proizvođača mlijeka i prerađivačkim industrijama provodi pojačane preventivne mjere, te mjere kontrole stočne hrane i mlijeka prema Državnom planu monitoringa rezidua, kako bi se na vrijeme detektirala eventualna pojava aflatoksina u stočnoj hrani i mlijeku te poduzele korektivne radnje.
Isplata će biti završena do kraja mjeseca prosinca, čime će Akcijski plan za rješavanje pojave aflatoksina u mlijeku biti u potpunosti proveden.


Image and video hosting by TinyPic
Fotka:M.Zouhar Zec , 26.srpnja, 2012. Zagrebačka županija
Krave u eko uzgoju na livadi gdje borave danju i noću. Krave na livadi, to je rijetka slika u hrvatskoj poljoprivredi.


Post je objavljen 21.12.2013. u 11:51 sati.