Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/nadnebomkrakowskim

Marketing

Put u prijestolnicu



Barem jednom dok ste na Erasmusu, posjetit će vas prijatelj. To se jednostavno mora dogoditi :) Razmislite malo, živite i studirate u drugoj zemlji, želite to pokazati svima, a ponajviše onim najbližim prijateljima. Tako se moj najbolji prijatelj Hrvoje odlučio na dug put iz Rijeke do Krakowa, preko Zagreba, Beča i Katowica.

No, što je to za njega, propješačio je put od Rijeke do Zadra, letio za London i još zakasnio na let, spavao na piramidama u Bosni te živio na plaži otoka Ista cijelo ljeto. Čovjek koji svako putovanje doživljava kao avanturu života, sjajno!



Nakon što sam mu pokazao Krakow, odlučili smo se zajedno posjetiti poljsku prijestolnicu Warszawu. Polskim busom ponovno, za vrlo nisku cijenu stigli smo i glavni grad Poljske, sredinom prosinca brutalno hladan i maglovit.



Zbog magle nažalost nismo uspjeli uhvatiti panoramu cijelog grada s velebnog Pałaca kultury i nauki, s najboljim pogledom na 30. katu ove povijesne građevine. Zaputili smo se tako u sam centar grada, prošetali Krakowskim Srodmiesciem, stigli i do Starog Miasta, dobili informacije u turističkom uredu i proveli vrlo ugodno prijepodne. Svaki moj put od ova tri posljednja trajao je jedan dan, ali ne biste vjerovali koliko se stigne, ako se krene od ranog jutra i sa točno određenim planom.

Mi smo možda svoj plan brzo napustili i zbog velike hladnoće smjestili se u Bar Warszawski, završili na popularnom doručku jajecznici, pokojoj pivi i votki s višnjom te uz ugodan razgovor dočekali večernji autobus za Krakow.



Warszawa je jedini poljski grad koji ima podzemnu, ona se trenutno još uvijek proširuje, ali u potpunosti pokriva gradske četvrti.
Skroz od Młocina do Kabata. Najveći grad u Poljskoj ima brojne znamenitosti, jedno je od najvažnijih financijskih središta Europe i poznato je kao „grad-feniks“, zbog toga što je u povijesti proživjelo masivne štete, najviše tijekom Drugog svjetskog rata.

Danas, Warszawa se razvija ogromnim koracima i broji gotovo dva milijuna stanovnika. Naravno, moram spomenuti kako je Warszawa glavni grad i Mazovjeckog vojvodstva te deveti najmnogoljudniji grad Europske unije.

Od kraljevskog dvorca, glavnog trga, palače Wilanow pa sve do Stadiona Narodowog, Warszawa nudi ponešto za svakoga!


Post je objavljen 14.12.2013. u 17:50 sati.