Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/dalmatinskekuharije

Marketing

A šta za Badnjak?



Znan ja dobro šta ću. Bakalar. Kupio san ga u ponediljak, pohranio između jednog prozora i grilja, a sutra ću ga stavit da se topi. Ima jedno osamdeset deka, pola će u brujetić, a pola na bilo. Također, nabavija san i tri kvarta kozica, jer moja draga ne voli bakalar, pa će napravit rižotić s kozicama.

Ja san svoju dilemu rišija, a vi, ako niste kupili bakalar, zadnji van je čas da ga kupite i odma potopite. Ali, ako ga ne stignete nabavit i potopit, ili ga ne volite, evo jedna super riceta za fenomenalnu riblju juvu.

Je, vi sad mislite, on je sebi kupija bakalar, a nama ovdi soli pamet sa ribljon juvon. Možda, no ja bakalar (suvi) nisan priprema zadnjih 9 godina, jer mi je draga uvik grintala kontra, pa san se o postu uvik hranija vanka. Kako sad imamo dobru napu, kao i misto za močenje, neću zamirisat / zasmrdit kuću ka šta bi moga, nego ću guštat u spremanju i konzumiranju.

Vi ste, nadam se, zadnjih 9 godina radili bakalar, pa ste možda odlučili malo prominit. Tako da... krenimo.

Ustvari, riceta je od moje punice, prenila mi ju je moja draga, a ja je radin improvizatorski, ovisno o sastojcima koji se nalaze u kući.

GUSTA KREM JUVA OD MOLA

Kupite jednog mola (oslića) od po kila. Po mogućnosti friškog. Pogledajte ga u oči, i ako nisu upale, vaš je. Očistite ga tako što ćete mu izvadit škrge, drob i criva, lustri ionako nema. Odrižite mu bočne peraje, repnu, a možete mu poštucati i sve ostale (leđa, zadnji dio trbuha - iza guzice). Izrižite ga na četri komada: glava, rep i dva iz sredine. Ostavite sa strane da se ocidi.

U lonac ubacite dvi tri kapule, dvi tri mrkve, korijen petrusimula, korijen pasternaka i dva solidna kumpira. Ako povrće još niste očistili, sad je pravi čas za to. Dolijte i litru i po do dvi vode. Posolite, stavite na vatru i pustite da se skuva. Dodajte ribu, dec maslinovog ulja, kvarat deca vinske kvasine, malo papra i kuvajte još deset minuti. Ugasite vatru i pažljivo izvadite sva četri komada ribe vanka na pijat neka se olade.

Nakon što ste provjerili da van nije osta kakav komad ribljih kostiju u loncu (a velika je vjerojatnost da oće), štapnim mikserom zgazite povrće u juvi. Zatim vratite lonac nazad na vatru da ponovo zakuva, pa u njega dodajte tri četri žlice riži, smanjite vatru i pustite da se riži skuvaju. Za to vrime riba na pijatu van se malo oladila, pa preciznim i vještim kretnjama odvojite meso od kostiju. Kosti bacite, a meso vratite nazad u juvu kad riža bude gotova.

Možete servirati sa malo svježeg petrusimula.

A šta se tiče pašticade, podsjećan vas da riceta ide za vikend, te da kupite komad frikandoa. Mesar nek van ga odma razdvoji u komade od po kila da se ne morate kasnije zajebavat, a količinu odredite prema broju gostiju i apetitu. Okvirno ide po kila na tri osobe, ali faktor apetita zna poremetit jednadžbu. Nabavite još i domaće pancete - tribaće van desetak deka, a uzmite i barem dvi litre kvasine, jer će nam i ona tribat, pa da ne jurimo sve u zadnji čas. Računajte da ćemo je radit na badnjak, jer je najlipša kad odstoji priko noći, pa je moramo špikovat i potopit u kvasinu već u ponediljak. Meso slobodno ostavite u duboko, ali kontajte da ga izvadite vanka u nedilju, da se otopi do ponediljka. Kumpire i ostalo povrće možete kupiti u ponediljak ili na badnjak, ako vas ne nervira strka.



Post je objavljen 19.12.2013. u 11:10 sati.