Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/zaboland

Marketing

Tristotrideset i tri eura i sedamdeset i sest centi

Prije nekoliko tjedana sam dobio pismo od mog zdravstvenog osiguranja, ali ga nisam otvarao. Nisam bio bolestan, tako da sam mislio da se radi o nekoj obavijesti, npr. o produzenju police osig. ili nekoj reklami za skuplju opciju. No kada sam ga jucer otvorio... iznenadjenje! Racun od: ...vidi naslov. Kako? Zasto? Molim? Nije mi jasno. Citam pismo: „Vas doktor ili terapeut je kod nas deklarirao troskove. U prilogu mozet vidjeti o kojim troskovima se radi, te koliko vam je pokriveno, a koliko ste nam jos duzni platiti.“ U prilogu pise: troskovi Bolnica Rijnstate, datum 5/3/2013 (znaci prije devet mjeseci!!), ukupan iznos: 341,82, pokriveno: 8,06, vas dug: 333,76.

Krasno! Kao prvo kad sam ja to bio u bolnici. Uopce se ne sjecam. I zasto tu ne pise zbog cega sam bio, nego samo bolnica Rijnstate? Dobro da ne pise Velika zgrada. Tolike novce, a nemam pravo znati ni zasto placam. Lijep sustav zdravstvenog osiguranja. Da nemam zdravstveno jos bi i shvatio, ali... Svaki mjesec placam dio od place, postotak, kao i svi. Zatim svaki mjesec placam oko sto eura, ovim prijateljima iz osiguravajuceg drustva, sto je obavezno, s time da imam najbazalniji paket, no povrh svega dolazi jos i zakonski obavezan vlastiti rizik do 350 eura. Sto znaci da iznose do 350 eura sam placas. Posto nisam ove godine bio bolestan, i nisam imao troskova ovaj racun mi pada pod vlastiti rizik. (koji izraz – zakonski obavezan vlastiti rizik).

Na kraju najbolje od svega, ipak sam se sjetio zasto sam bio u bolnici tog dana u ozujku. Tu vecer sam na trening utakmici dobio lopticu u glavu, posred cela i imao posjekotinu. (vidi blog Raskoljeni 9/3/2013) Joris me odvezao u bolnicu, jer smo mislili da moram na sivanje, nakon tri i pol sata cekanja na hitnoj me primila sestra. Ocistila ranu, stavila malo lijepila i za pet minuta sam bio vani. I kaj to kosta tristotrideset i tri eura i sedamdeset i sest centi? Salite se.

Ja sam si happy ending u tom slucaju, malo dugacije zamisljao.


Post je objavljen 18.12.2013. u 22:58 sati.