Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/toco1980foto

Marketing

Nove registarske pločice

Ulazkom Hrvatske u EU jedna od stvari koja nas čeka je promjena registarskih pločica ("tablica") na automobilima novima, koje su u skladu sa EU standardima. To uključuje detalj na tablicama koji se sastoji od plave pozadine, sa EU zvijezdicama i kraticom države. Iako bi "najbezbolniji" način bio jednostavno uklopiti dotični detalj u već postojeće tablice (što su neki nadobudni vozači već učinili naljepnicama, ali što je de facto krivotvorenje službene isprave), mjerodavni u MUP-u su se odlučili za sasvim novi dizajn, te u javnost izbacili svoje prijedloge dizajna.

Problem je taj što je novi predloženi dizajn, s grafičkog gledišta, vrlo loš, a uslijed čega su se pobunili i poznati domaći dizajneri, koji su, usput rečeno, dali prijedlog koji mnogo bolje funkcionira od prijedloga "mjedrodavnih".

POBUNA DIZAJNERA Pljušte žestoke kritike na loše policijsko rješenje za tablice


Osim pitanja dizajna postavljeno je i pitanje da li treba na tablicama ostaviti oznaku grada, ili ju izbaciti. Po svemu sudeći, oznaku grada bi trebalo svakako izbaciti iz dizajna. Kao prvo, dosta država (u EU i izvan nje) nema na tablicama oznake grada, već se tablice sastoje samo od kombinacije brojki i slova (npr. BiH je takav primjer, a sličnih ima i u Velikoj Britaniji, Americi...). Osim toga, u Hrvatskoj, pokazalo se, da je bilo puno slučajeva gdje su ljudi, samo zbog oznake grada na registraciji, doživljavali to da im auto bude žrtva nečijeg lokal-patriotski usmjerenog vandalizma (npr. auto sa ZG tablicama u Splitu ili obratno...).

Iako javna rasprava na MUP-ovim stranicama i dalje traje, očito je da se u Hrvatskoj već standardno ne sluša struka (koja god bila) već se gleda samo politička/funkcionerska podobnost. Štoviše, ovdje se upravo dogodila situacija da se ljudi iz MUP-a ne bave onim čime bi se zapravo trebali baviti (suzbijanjem zločina, održavanjem reda i sličnim), nego se bave nečime čime se uopće ni ne bi trebali baviti (dizajniranje).

Isto tako, pitanje je zašto ovdje nije raspisan javni natječaj za prijedlog novog dizajna? (je li razlog da država i tu uštedi, da ne mora kojim slučajem plaćati tantijeme dizajneru koji pobjedi na natječaju? op.a.).

A treba li na kraju još uopće spominjati i činjenicu da je danas u Hrvatskoj situacija takva da školovani grafičari ne mogu naći posao u struci, upravo zbog onih koji misle da su grafičari samo iz razloga što imaju kompjuter sa photoshopom i debelu vezu...?

Post je objavljen 17.12.2013. u 12:24 sati.