Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/agropolitika

Marketing

PRIHVAĆENI PLANOVI UPRAVLJANJA U RIBARSTVU



NATJEČAJ POČETKOM 2014.

Prema priopćenju 11. prosinca iz Ministarstva poljoprivrede” Europska komisija prihvatila je Operativni program ribarstva za razdoblje od 2007. – 2013. godine temeljem Nacionalnog strateškog plana ribarstva. U narednom razdoblju bit će objavjeni pravilnici za provođenje, a prvi natječaji očekuju se krajem siječnja 2014. godine. Ukupna financijska alokacija za prvih šest mjeseci članstva iznosi 11,6 milijuna eura; od toga 8,7 milijuna eura iz Europskog fonda za ribarstvo i 2,9 milijuna eura nacionalnog proračuna s mogučnošću iskorištenja do 31. prosinca 2015 godine.

Operativni program provodi se kroz tri mjere:
1. Trajna obustava ribolovne aktivnosti,
2. Privremena obustava ribolovne aktivnosti,
3. Proizvodne investicije u akvakulturi.

Unatoč kratkom roku i visokim zahtjevima Europske komisije, Uprava ribarstva uspjela je izraditi Operativni program u skladu sa svim zahtjevima.
Republici Hrvatskoj dodatno je odobreno i 1,09 milijuna eura. Naime, pristupanjem Europskoj uniji Hrvatska je preuzela obvezu izrade i provedbe Nacionalnog programa prikupljanja podataka o ribarstvu, koji je ovih dana prihvaćen od strane Europske komisije. Program obuhvaća prikupljanje podataka važnih za donošenje strateških dokumenata (Mjera upravljanja, Planova upravljanja i sl.). Za prvih šest mjeseci članstva Hrvatskoj je odobreno sufinanciranje u iznosu od 323.340 eura (50% ukupnih troškova za navedeno razdoblje).

Odobrena su i sredstva za jačanje inspekcijskog nadzora i kontrole u iznosu od 760.000 eura za prvih šest mjeseci članstva, što je oko 80% ukupnih zatraženih troškova. Ova sredstva biti će utrošena u prilagodbu pravilima EU i nabavci VMS uređaja, te uređaja za elektronske očevidnike, kako bi naši ribari bili u skladu s preuzetim pravilima” – piše u priopćenju.


Post je objavljen 15.12.2013. u 22:49 sati.