Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/agropolitika

Marketing

PODUZETNIČKI KREDITI U SISAČKO MOSLAVAČKOJ ŽUPANIJI


POTICANJE INVESTICIJA S NAGLASKOM NA PROIZVODNJU

Sisačko- moslavačka županija na svom području ima kulturnu baštinu čiji je bar dio i javno poznat, no manje je znano da teritorijalno pripada baš Sisačko- moslavačkoj županiji. Naprimjer ta županija ima Čigoč prvo Europsko selo roda, a ono se nalazi u parku prirode Lonjsko polje. Ta županija ima i Krapje, Europsko selo graditeljske baštine.U toj je županiji i Topusko, lječilište s termalnim cretnim, tresetnim kupkama ili „blatnim kupkama“Temperatura termalnih kupki je od 49 – 68 stupnjeva C. Termalna vrela kojima Topusko obiluje, i to samo sedamdesetak kilometara od Zagreba, vjerojatno su ostaci vulkanske erupcije odprije više milijuna godina. I baš to mjesto Topusko čuva i druge povjesne raritete – tu je najstarija gotička crkva u Hrvatskoj koji su još u 13 stoljeću izgradili cisterciti, knjiga o Topuskom iz 1827. godine najstariji je turistički vodič. Ali povijesni pogled unatrag kaže da je mjesto s termalnim vrelima bilo naseljeno prije 5000 godina, a u 1. stoljeću Rimljani osnivaju veliko uređeno naselje…Sisačko moslavačka županija ima Sisak, gradić koji su naseljavali Kelti i Iliri, a od 1.-3. stoljeća Sisak je grad Rimskog carstva u kome je bila jedna od najvećih kovnica novca toga doba.
Sela, općine i gradovi na području sisačko moslavačke županije čuvaju stare običaje, i vrlo bogatu zanatsku, kulturnu, sakralnu i folklornu baštinu. Manifestacije poput „Voloderska jesen, "Kestenijada", u Hrvatskoj Kostajnici," Lipovljanski susreti" u Lipovljanima gdje uz hrvatsko stanovništvo žive pripadnici 11 nacionalnih manjina, Keltska noć u Sisku neki su od događanja gdje se može vidjeti kulturno blago i baština.

Upravo ta vrlo bogata povijest Sisačko moslavačke županije bila je povod što sam pročelnika Upravnog odjela za obrt, malo i srednje poduzetništvo i turizam Marijana Beloševića, dipl. oec. zamolila da kratko iznese što se sve poduzima na nivou županije, kako bi obrtnici i poduzetnici i u ovo vrijeme ekonomske krize opstali i proizvodili.
Image and video hosting by TinyPic
Marijan Belošević dipl.oec pročelnik Upravnog odjela za obrt, malo i srednje poduzetništvo i turizam

„U cilju stvaranju što povoljnijeg okruženja za razvoj gospodarstva na području Sisačko-moslavačke županije kao i ublažavanja negativnih posljedica gospodarske krize s kojom su suočeni i ovdašnji poduzetnici, Sisačko-moslavačka županija (SMŽ) je tijekom 2013. godine provodila vlastiti sustav poticajnih mjera temeljem Operativnog plana poticanja malog gospodarstva, turizma, infrastrukture i komunalnih poslova provedbom slijedećih projekata: 1. Poduzetnički krediti – 2012. nastavak projekta u 2013.,2.Tradicijski i umjetnički obrti za 2013.,3. Nove investicije u proizvodne obrte za 2013., 4.Sufinanciranje organiziranog dolaska turista na područje SMŽ, 5. Unapređenje turističke ponude u SMŽ za 2013. 6. Sufinanciranje nastupa na gospodarskim sajmovima, 7.Sufinanciranje troškova fiskalizacije turističkim subjektima, 8. Sufinanciranje rada Turističke zajednice SMŽ i 9. Sufinanciranje Razvojne agencije SIMORA d.o.o. Sisak“-
„Kroz spomenuti sustav, provedbom navedenih projekata, iz proračuna Sisačko-moslavačke županije izdvojeno je do danas ukupno 10.075.761,96 kuna u svrhu provedbe ukupno devet mjera“ kaže dipl oec. Marijan Belošević i nastavlja „ Navedene mjere je osmislila SMŽ. Od spomenutih poticajnih mjera posebno treba istaći nastavak realizacije županijskih poduzetničkih kredita kroz koje Sisačko-moslavačka županija i njeni projektni partneri gradovi i općine po modelu subvencije kamata na spomenute poduzetničke kredite potiču nove investicije s naglaskom na proizvodnju, ali i kroz refinanciranje postojećih nepovoljnih kredita pomažu poduzetnicima u poteškoćama čime se spašavaju postojeća radna mjesta, pa ova poticajna mjera ima i antirecesijski karakter.“

„U razdoblju 2012./2013. godine kroz tu županijsku kreditnu liniju Poduzetnički krediti – 2012., nastavak projekta u 2013 realizirano je ukupno 15 kredita, te su uz navedeno refinanciranje, spašena pojedina radna mjesta realizacijom ovih kredita, a novozaposlena je 71 osoba.
Naprimjer takvi su krediti pomogli tvrtki TURBOMEHANIKA d.o.o. Kutina, Slavonska 5, čija je osnovna djelatnost popravak strojeva. Odobreni subvencionirani poduzetnički kredit u iznosu od 5.800.000,00 kuna iskorišten je za izgradnju poslovne hale i kupnju opreme, zatim proizvodno uslužnom obrtu ZOMA, u vlasništvu Zorana Ciglara i Maria Pelikana, Sisak, Trg Ljudevita Posavskog 3, čija je osnovna djelatnost proizvodnja proizvoda od plastike za građevinarstvo.Odobreni subvencionirani poduzetnički kredit u iznosu od 1.446.202,67 kuna iskorišten je za kupnju nove tehnologije za proizvodnju stolarije od plastike itd.

Dipl oec Belošević istiće da je dio poticajnih mjera Sisačko-moslavačke županije i tijekom 2013. godine imao karakter bespovratnih potpora i to prvenstveno namijenjenih proizvodnom obrtništvu.
Kroz provedbu projekta „Tradicijski i umjetnički obrti“ za 2013. godinu potpore su ostvarilo 34 tradicijska i umjetnička obrta u ukupnom iznosu od 299.200 kuna, a kroz projekt „Nove investicije u proizvodne obrte“ za 2013. godinu potpore je ostvarilo 20 proizvodnih obrta u ukupnom iznosu od 200.000,00 kuna.
Kroz ove poticajne mjere namijenjene obrtništvu Sisačko-moslavačka županija je doprinijela ublažavanju negativnih trendova smanjenja broja obrtnika koji je u Sisačko-moslavačkoj županiji ipak blaži -2,32% od prosjeka u Republici Hrvatskoj koji je -3,14% prema podacima Državnog zavoda za statistiku, obrada HOK Obrtnička komora SMŽ za 2012. godinu.
Obzirom na već tradicionalno proizvodno izvoznu orijentaciju Sisačko-moslavačka županija usprkos postojećoj gospodarskoj krizi tijekom 2013. godine ostvaruje suficit u vanjsko trgovinskoj razmjeni o čemu je u Večernjem listu od 2.12.2013. govorio predsjednik HGK Županijske komore Sisak, Boris Mesarić.
Naime, u prvom polugodištu ove godine gospodarstvo Sisačko-moslavačke županije je ostvarilo vrijednost izvoza 288 milijuna američkih dolara. Uvoz je 166 milijuna te ostvareni suficit iznosi 122 milijuna dolara. Vanjskotrgovinskom suficitu najviše doprinose kutinska Petrokemija-umjetno gnojivo i SELK-elektroničke komponente“- rekao je pročelnik dipl.oec Marijan Belošević.

U prilogu je tablica Robna razmjena Hrvatske s inozemstvom po županijskim komorama za prva četiri mjeseca 2013. kojima je izvor podataka Državni zavod za statistiku obrada, HGK-Županijska komora Sisak.
Image and video hosting by TinyPic



Post je objavljen 09.12.2013. u 23:46 sati.