Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/budan

Marketing

Muke po darivatelju krvi


MUKE PO DARIVATELJU KRVI
03.11.2013. godine navratio sam u riječku bolnicu u vezi darivanja krvi, tlak je bio normalan 130/80. Odbijen sam uz obrazloženje da sam navršio 65 godina života i da trošim lijekove, više nemam pravo darivati krv? Lijekove Amplopin i Cilazil trošim zadnjih desetak godina. Tog istog dana sreo sam dvojicu darivatelja koji su me pozvali da darujemo krv na Pečinama, objasnio sam im da sam već odbijen u bolnici. Kako su u istim problemima kao i ja, rekli su mi da se trebamo žaliti i pisati u Novi List, pod "reagiranja čitalaca". Odgovorio sam da ideja nije loša, - poduzet ću nešto?! Od tog datuma nikako da se nakanim ispisati to pismo, mrsko mi je i glupo, sve sam lud žaliti se, i eto, danas je datum 09.12.2013. pismo je konačno osvanulo i ugledalo svjetlo dana.
Darivatelj sam krvi i član Kluba "100 kapi" već duže godina. Slušao sam sve vrijeme primjedbe starijih darivatelja vezano na relaciji "bolnica-darivatelji", pridavanje značaja bolničkom osoblju te hvalospjeve na njihov račun, tako i
ostalu problematiku... Reagirao na sve to nisam jer se mene nije ticalo, računao sam da će se ti problemi jednoga dana razriješiti.
Ranije se računalo za sistolički tlak da je normalan za jednu osobu: "100 + godine života", sad je to bez obzira na
godine života "120/80".
Na propagandnim materijalima i posterima posvećenim "visokom tlaku/hipertenziji" po ambulantama, ispisano je da će osoba sa 35 godina, ako je pod tlakom 150/100 doživjeti svega 55 godina života.
1984. godine iz vojne tvornice "Plinskih turbina" u Karlovcu, ja sam se preselio u Rijeku i zaposlio u Vulkanu. Taj moj prijelaz bio je problematičan zbog visoke sedimentacije krvi, visokog tlaka 150/100 i više, te pretjerane težine i dr... Kod kardiologa u Karlovačkoj bolnici bilo je konstatirano da imam jako prošireno srce i da sam doživio tad 3 infarkta, liječnik mi je sve to lijepo pokazao i dobro objasnio, tri fleke jasno su se vidjele na srcu.
U Rijeci dobro osvješćen i uplašen, promjenio sam način života: prestao sam pušiti, prešao više na dijetu, i započeo sa joggiranjem. Bila je to svojevrsna generalka koju sam ja u pravo vrijeme učinio i poduzeo na sebi...
Joggiranje je bilo prisutno po svud, tako i u sloveniji gdje sam upoznao dr. Ivu Belana i pročitao njegovu knjigu o joggingu. Pokojni dr.sc. Josip Golčić naučio me je kako da primjenjujem "Harvard step test", sedmi Njujorški maraton Golčić je pretrčao šepajući u 60-toj, svojevrsna volja i upornost nagradile su njega pretrčanim Njujorškim maratonom.
U svijetu je nadaleko poznat Hjustonski maraton. Tu u Hjustonu losirana je i bolnica za kardiovaskularne bolesti,
gdje teško operirani bolesnici nakon operacija, oporavljaju se i pod liječničkim nadzorom kasnije istrčavaju maraton.
Do 1990. godine, dvije godine za redom ja sam pretrčao dva Plitvička maratona, 21. kilometar, staza ocijenjena sa 4.
1990. godine zbog kolesterola bio sam na pregledu kod primarijusa dr. Veljka Novaka, isto joggera, i postigao sam odlične rezultate. EKG u toku opterećenja (vožnja bicikla pod opterećenjem), u 6 vožnji dostignut maksimum. Postignuta je max potrošnja O-2, 1045 kpm/min, to opterećenje bilo je 80% teoretskog.
1993. godine pretrčao sam Venecijanski maraton za 4,06 sati i stigao na cilj 2920 od 4217 trkača, na startu je bilo prijavljeno više od 5200 trkača. Na pretraživačima možete naći moja dva teksta: Moj prvi maraton i Meditacija i Jogging.
1996. godine objavio sam skriptu: "Radiestezija i Jogging". Na Ezoteriki Croatiki, 26.10.1996. godine u hotelu Neboder u Rijeci, održao sam predavanje i predstavio skriptu. Ta moja skripta mnogima je bila od koristi da su započeli s joggingom, a neki i pretrčali svoj prvi maraton.
Od 1998. godine primjenjujem "Kvantnu medicinu", objavio sam tekst u magazinu novog doba, "Svjetlost", br.4., 2ooo. godine. Možete pogledati na internetu pod Yahoo ili Google.
Postoje medicinska pravila i propozicije koje su u igri, od vremena do vremena. Naprimjer ranije se darivala krv po 3 dcl, sad je to 4 dcl. Tlak je bio "100 + godine života", sad je to 120/80., ona vrijede neko vrijeme dok se ne izmjene.
Prema svemu sudeći ja sam sa (55.) godina života, unatrag (10.) godina trebao posjetiti sv.Petra, međutim to se nije desilo. Živim duže 10 godina, hvala Bogu!
Život je pun dramatike. Život je "herojski ep", tako i Gabriele D'Anunzio privodi kraju jednu svoju pjesmu:
ŽIVJETI, ŽIVJETI,
ŽIVJETI
Gristi život bijelim zubima
ŽDERATI GA

Poštujem medicinu kao znanost, međutim sva ta pravila podjednako ne vrijede za sve osobe, jer smo različiti kao individue po mnogo čemu... Potreba je voditi skrb o svom biću i preuzeti životnu odgovornost i sudbinu u svoje ruke i pratiti, registrirati, misliti sebe.. Pratite tjelesne znakove, od upozoravajućih znakova do lažne uzbune, budite sami svoj dijagnostički detektiv! Sir William Osler, kanadski liječnik, otac suvremene medicine ističe: " - Promatrajte, bilježite, napravite tablicu... Rabite svih pet osjetila... Naučite gledati, slušati, osjećati, mirisati i znajte da će vas samo praksa učiniti stručnjacima."

Nesumljivo prisutna je "Zona sumraka" u glavama nekih liječnika na Odjelu za transfuziju krvi. Objasniti ne možete, jer vas se ne sluša. Liječnica vozi po svome, ona vozi, vozi..
Svaka čast ekipi medicinskih sestara koje besprijekorno, stručno, znalački s puno pažnje i ljubavi, obavljaju svoj posao

Liječenje uključuje i "puštanje krvi", u modi se ponovo vratile i pijavice.... Ha, ha, ha...

Sve ove godine do sad, ja sam po četiri puta darivao krv godišnje, nakupio tako 141. darivanja. Nakon svakog od darivanja osjećao sam se odlično: opuštenije, svježe, laganije, kao da sam dio tereta sa sebe skinuo... Sad je meni potrebno "Odvikavanje od darivanja krvi", liječenjem "puštanjem krvi" ..

Ja vas najljepše molim da mi se omogući "puštanje krvi" postepeno, lagano, ravnomjerno ka ozdravljenu od darivanja krvi i to na sljedeći način:

- 2014. godine da pustim svoju krv - 3X,
- 2015. godine da pustim svoju krv - 2X,
- 2016. godine da pustim svoju krv - 1X,
- 2017. godine da pustim svoju krv - 1X ... i to bi bolo dovoljno.

--------

U svakom zlu sadržano je i dobro, samo je potrebno prepoznati ga. Darivateljima krvi ovo moje pismo neka ostane kao poruka da se pripreme i preventivno djeluju za slučaj raznih nedaća vezano uz zdravlje, jer postoje i alternativne metode iscjeljivanja koje su svima nama dostupne.


Medicinskom osoblju Odjela za transfuziju krvi u Rijeci, svim darivateljima krvi diljem Hrvatske, ja ČESTITAM SRETAN BOŽIĆ I NOVU GODINU 2014.

Lijepi pozdrav!


U Rijeci, 09.12.2013. godine Borivoj Bukva


p.s. pismo je prosljeđeno u:
- "Klub 100 kapi", darivatelja krvi u Rijeci
- Novi List /reagiranja čitatelja/

-------------

http://budan.blog.hr/Post je objavljen 09.12.2013. u 10:35 sati.