Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/ogulin

Marketing

Kraj jedne ere

"Za one koji imaju moć, zločini su ono što drugi čine".
Noam Chomsky

Noćas je izgorio je restoran Sabljaci, kako smo ga popularno zvali Motel. Nikada nije postao motel zato što planirani bungalovi nikada nisu izgrađeni.

Tragedija ne samo za HOC Bjelolasicu i ljude koji tamo rade, iako je najviše njih pogodilo, nego za cijeli naš kraj.
Zgarište izgleda užasno, kako zgarišta i inače izgledaju, pomalo nestvarno i apokaliptično.
Ovo bi mogao biti presudni udarac Bjelolasici, koja je bila u predstečajnoj nagodbi, i za koju su navodno postojali ozbiljni interesenti. Uređena je i jednosmjerna cesta oko Jezera, i neke stvari su se činile da možda idu na bolje.
Što će dalje biti sa svim ljudima koji su u HOC-u radili, i sa samim HOC-om je mučno pitanje, na koje nitko ne želi dati odgovor. Godine nebrige i nemara su došle na naplatu, i Bjelolasica koja je trebala biti dragulj kontinentalne ponude turizma u Hrvatskoj je čini se završena priča.

A možda i nije, možda će se tek sada pojaviti neki investitori koji će uspjeti to pokrenuti za puno manje novca, jer je i vrijednost imovine puno manja nego prije.

Voljeli smo taj restoran, iako je godinama, kao i cijela Bjelolasica, tavorio.
Predivan objekt je nestao u noći s petka na subotu, a s njime i naše uspomene na jezerske igre, na Karlek i goste koje je dovodio, na MAK i ostale ogulinske bendove, na plesove subotom, na svadbe, veselja, godišnjice mature, košarkaške večeri, ribarske večeri, prve ljubavi, prve ozbiljne izlaske, kupanja na jezeru i uživanja na terasi. Meni osobno najdraži i najljepši ugostiteljski objekt u našem kraju, a i kome god ga je čovjek pokazao, svi su bili oduševljeni prirodom, ali i samim restoranom.

Kao i mnogošto u našem gradu, nestao je, obavijeo dimom i obasjan zastrašujuće visokim plamenom. Slike imate po svim portalima, možete se i sami uvjeriti kako je to jezivo izgledalo sinoć, i kako užasno izgleda danas.

Srećom po HOC, kako se priča po gradu, polica osiguranja je važeća i isticala je tek sa 1.1.2014.

Pred nepune tri godine izgorjela je glavna zgrada HOC-a u Vrelu. Dobar dio teksta koji sam tad napisao i danas vrijedi Bjelolasica

Pred nepune dvije godine gorjela je arhiva Općinskog suda u Ogulinu. Službeno tumačenje je bilo da se od temperature radijatora zapalila zavjesa i tako je krenulo. Netko bi se možda trebao zapitati zašto grijanje radi na tako visokoj temperaturi, pogotovo u neradni dan.

Nedugo nakon tog požara, izgorjele su plastične kanalizacijske cijevi koje su bile pohranjene uz jezero Sabljaci. Kako je došlo do požara nismo saznali, ovdje nije bilo radijatora, dan je bio oblačan i prohladan.

Netko bi se mogao zapitati hara li našim krajem piroman?

Ono što je u svemu dobro je što je restoran "Mliječni" odavno prodan i nije u vlasništvu HOC-a, inače bi se moglo dogoditi da u sljedećem požaru nastrada i strogi centar grada.


Na današnji dan 1917. SAD objavile rat Austro-Ugarskoj, 1927. rođen Noam Chomsky,1941. japanski napad na Pearl Harbor.

Post je objavljen 07.12.2013. u 14:55 sati.