Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/ogulin

Marketing

Srce tame

"Vjerovanje u natprirodno porijeklo zla je nepotrebno, ljudi su sami sposobni za svako zlo."
Joseph Conrad

Referendum je završio očekivano, a naša zemlja se opet našla u negativnom kontekstu na naslovnim stranicama svjetskih medija, a osim izražene homofobije, apostrofira se da je potrošeno 8 000 000 EUR da bi se u Ustav stavila odredba koja postoji u Obiteljskom zakonu.

Nema smisla više trošiti vrijeme na referendum, na to kolika je bila izlaznost, na to što su ZA bili oni kojima ne samo brak, nego ni mnogočega drugog nije sveto, na to koja je bila prava svrha referenduma, koliko su vladajući očajnom reakcijom oko Vukovara i referenduma pomogli njegovom uspjehu, sve je već rečeno i napisano

Na rastući fašizam u našem društvu je upozorio i Matija Babić ilustracijom zastave sa svastikom, i priveden je na policiju.
Nisu krivi fašisti nego oni koji na fašizam upozoravaju, a policija je kao i uvijek puno ažurnija u postupanju protiv antifašista nego protiv fašista.

Józef Teodor Konrad Korzeniowski, koji je promijenio ime u Joseph Conrad, napisao je odličnu novelu "Srce tame", kompleksnu studiju rasizma, kolonijalizma i imperijalizma te ljudskog ludila. Radnju novele je iskoristio Francis Ford Coppola kao osnovu za svoje remek djelo "Apokalipsa danas", preradivši radnju i premjestivši je iz Afrike 19-og stoljeća u Vijetnam.
Čini se da je Konradova sudbina da će ipak biti zapamćen po Coppolinoj adaptaciji više nego po svom djelu, iako je nesumnjivo bio veliki pisac.

Bob Dylan nema taj teret, on je veliki pjesnik koji će ostati zapamćen iako kao pjevač i gitarist nije na nivou svojih maestralnih pjesama. No njegovo uvođenje električne gitare u do tada tradicionalno akustičarski folk je definitivno bio revolucionarni potez.
Pritajeni kandidat za Nobelovu nagradu za književnost, možda je njegovoj slavi pomoglo i to što su mnogi prigrlili i obradili njegove pjesme.

Gotovo svaka velika Dylanova pjesma, a takvih je u njegovu opusu zaista mnogo, ima veliki broj prepjeva. Neki su dobri, neki su odlični, neki nisu na nivou, ali tako je to uvijek sa velikanima i njihovim djelom.

Nedavno je, povodom 50-godišnjice postojanja Amnesty International ,izašao i odličan album "Chimes of freedom", gdje su njegove pjesme obrađene u izvedbama među ostalim Pete Townseda, Johny Casha, Eric Burdona, Stinga, Mark Knopflera, Adele, Elvis Costela, Sinead O'Connor, Marianne Faithfull....

Za ljubitelje malo drugačijeg pristupa Dylanu svakako bih preporučio album jednog drugog rock velikana Jerry Garcie, "Garcia plays Dylan".

Za kraj posta i kraj priče o referendumu i stanju u državi, prigodna, po meni najbolja verzija Dylanove "With god on our side", u izvedbi Buddy Millera.




Na današnji dan 1857. rođen Joseph Conrad, 1923. rođena Maria Callas, 1967. Christiaan Barnard izveo prvu transplataciju srca.

Post je objavljen 03.12.2013. u 10:00 sati.