Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/shzzadar

Marketing

NAMETANJE STRANOG JEZIKA HRVATSKOM NARODU

STRANKA HRVATSKOG ZAJEDNIŠTVA

PRIOPĆENJE ZA JAVNOST


NAMETANJE STRANOG JEZIKA HRVATSKOM NARODU



Najveći je problem za hrvatsku zajednicu što se nasrće na hrvatski duh što anti hrvati pokušavaju preko jezika, jer jezik je rad duha jednog naroda, a kada se uništava jezik uništava se narod. Nije slučajno da aktualni vlastodršci u Hrvatskoj štampaju neke pravopise za hrvatski jezik, kao što su se štampali nakon ubojstva Stjepana Radića,1929. godine…, ili prije Deklaracije o nazivu i položaju hrvatskoga književnog jezika iz 1967. godine.

Danas o ozbiljnim temama o jeziku i dr. za Hrvate, po uputama anti Hrvata pišu podobni mladi novinari, modernim stilom za „mase“.

U Republici Hrvatskoj na javnim mjestima nazivi tvrtki na stranim jezicima postalo je pravilo bez obzira što hrvatski Ustav člankom 12. regulira da je u Republici Hrvatskoj u službenoj uporabi hrvatski jezik i latinično pismo.

Kršenje navedene odredbe te ne reagiranje državnih institucija radi zaštite hrvatskog jezika doveli su do toga da se sve više zaobilazi hrvatski jezik dok na javnim mjestima ističu nazive tvrtki na stranim jezicima.

Također, učestalo se krše i odredbe Zakona o trgovačkim društvima čiji članak 20. regulira da naziv tvrtke trgovačkog društva mora biti na hrvatskom jeziku i latiničnom pismu. Naziv tvrtke trgovačkog društva može sadržavati pojedine strane riječi ako one čine ime, odnosno tvrtku člana društva ili robni ili uslužni žig člana zaštićen u Republici Hrvatskoj, odnosno njegova društva registriranog u RH ili ako su uobičajene u hrvatskom jeziku ili ako za njih nema odgovarajuće riječi u hrvatskom jeziku ili ako se radi o riječima na mrtvom jeziku.

Danas u Hrvatskoj mnoga poduzeća i obrti ističu na javnim mjestima nazive tvrtki na stranim jezicima čime se krše odredbe hrvatskog ustava i Zakona o trgovačkim društvima. U svezi kršenja navedenih odredbi još nitko nije odgovarao.
Da bi se uspostavila pravilna primjena hrvatskog jezika kažnjavati bi se trebale pravne osobe i samostalni poduzetnici registrirani na području RH koji ne poštuju zakonske odredbe o javnoj uporabi hrvatskog standardnog jezika kao službenog jezika RH.

U svojim pravnim dokumentima i Europska unija jasno se odredila prema njegovanju i poštivanju kulturne i jezične raznolikosti koju baštini povijesna, ali i suvremena Europa. Kad je riječ o statusu službenih jezika europsko zakonodavstvo navodi da svi službeni jezici zemalja članica imaju status službenih jezika.

Svaka zemlja članica samostalno odlučuje o tome koji će od njezinih nacionalnih jezika biti službeni jezik ili službeni jezici u EU. S obzirom da je prema Ustavu RH hrvatski jezik službeni jezik, tako je i hrvatski jezik postao jedan od službenih jezika Europske unije.

Nakon velikosrpske agresije i masovnih zločina nad hrvatskim narodom i srpske vođe u Hrvatskoj, odjednom traže za cijelu srpsku nacionalnu manjinu uvođenje njima stranog jezika i pisma iz Republike Srbije?
Garašanin i Karadžić tendirali su širiti srpske granice i pomoću štokavskog govora pomičući ih do crte Virovitica - Karlobag. Što je Milošević konkretno, vojnom silom pokušao realizirati, a što nakon neuspjeha Srbi sa svojim mentorom SPC i bezdušnim hrvatskim janjičarima žele realizirati i danas, ne odustaju.

Svima nama u Hrvatskoj mora biti jasno da je jezik za jednu zajednicu i mjerilo vitalnosti. Jezik je rad duha. Kada se jednom narodu zabrani upotreba vlastitog jezika i nametanjem stranog okupacija je na djelu, a stanje za potencijalnu žrtvu alarmantno. Zatiranje jezika jednom narodu je stvarni pritisak na duh istog – nema jezika – nema naroda – nema života.

Naročito zbog kršenja odredbi hrvatskog Ustava i Zakona o trgovačkim društvima, Stranka hrvatskog zajedništva u narednom razdoblju podnosit će prijave o odgovornosti pravnih osoba i pojedinaca koje ističu nazive na stranim jezicima svojih tvrtki i obrta u RH i dr.



Zagreb – Zadar, 30. studenog 2013. godine




STRANKA HRVATSKOG ZAJEDNIŠTVA



Post je objavljen 30.11.2013. u 18:50 sati.