Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/novasvijest

Marketing

Antverpen

Nakon polaganog opadanja grada Brugesa na važnosti dobija Antverpen kao dio Vojvodstva od Brabanta. Na kraju 15. stoljeća strane trgovačke kuće već su premještene kao i izgrađena zgrada koja se pripisuje predstavništvu Engleske. Antevpen je postao europsko sjedište šečera uvozeći proizvode iz portugalskih i španjolskih plantaža. Grad je privukao njemačke i talijanske refinerije šečera do 1550. godine te je izvozio rafinirane proizvode posebno prema Kolnu. Bankari i financijeri imali su puno posla posuđujući engleskoj Vladi 1544-1574. jer su londonski bankari bili premali a Anteverpen je imao burzu preko koje je privlačio bogate europke bankare. Nakon 1570. posao se smanjio i englezi više nisu posuđivali novac.

Fernand Braudel je rekao da je Antverpen postao centar svjetske trgovine, nešto što Bruges ranije nije uspio, bio je najbogatiji europski grad u svoje vrijeme. Njegovo zlatno doba usko je povezano uz doba istraživanja, te do 1560. postaje drugi najveći grad sjeverno od Alpa. Prema Luc Normand Tellieru luka Atverpen je donosila španjolskoj kruni sedam puta veće prihode od Amerike.

Sa tako razvijenom trgovačkom mornaricom i upravljan od strane oligarha aristokratskih bankara koji se nisu smjeli baviti trgovinom, grad je bio kontroliran strancima, što ga je činilo veoma kozmopolitskim sa trgovcima iz Venecije, Dubrovnika, Španjolske i Portugala. Grad je imao politiku tolerancije što je privuklo velik broj židova. No Antverpen nije bio slobodan grad, nego je kontroliran iz Brisela. Na početku 16. stoljeća grad je radio 40 posto svjetske trgovine. Ipak, od 1541. godine uzdiže se naglo Amsterdam dok Antverpen polagano vene.

Religijska revolucija reformacije eruptirala je 1566. godine i ubrzo se prekida trgovina između Antverpena i Bilbaoa. Antverpen postaje sjedište nizozemskog otpora i godine 1585. osvaja ga Alessandro Farnese iz Parme i Piacenze. Protestanti dobijaju dve godine da napuste grad i uglavnom odlaze sjeverno gdje počinje nizozemsko zlatno doba. Gradom se godinama upravlja iz Genove dok novi trgovački centar postaje Amsterdam.



Post je objavljen 29.11.2013. u 18:19 sati.