Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/domoljubac

Marketing

GODIŠNJI ODMOR (9)

Razmotavši paket ukaže se još vrući pećeni odojak. Kao najmlađi od četvorice Tic bijaše zadužen da ode u usput viđenu gostionicu i preuzme jučer naručeno pećenje i demižon vina.. Svoj malo zakašnjeli dolazak objasni : '' morao sam više od pol sata čekati, da bude odojak pečen. Zato je sada još vruć .''
Viđenom pečenkom bijahu svi oduševljeni i iznenađeni, jer su očekivali da će donijeti samo nekoliko odrezaka, a ne cijelo malo prase.
Kuharica Bet i pomoćnica Ciha spretno i brzo postave na stol pribor za jelo, prilog pečenju iz vrta rajčice, mladi luk koji naročito dobro ide uz odojka, zdjelu 'francuske salate' iz koje je mirisala gorušica i majoneza, te naročito važno dvije košarice mirisavog svježepečenoga kruha.
Kako je za tu priliku Leso donio svježih bukovih i jelinih grančica i razmjestio ih po kutovima dnevnog boravka i hodnika, to je bio ostvaren veoma prijatan šumski ambijent, ugodan , prirodan za opuštanje, te svi prionuše k stolu nestrpljivi dok ne unesoše na dasci viđeno pečenje.. Večera počne sa mesom prema svačijoj želji, a kako je proslava rastanak sa prošlošću, to je trebalo prije jela isprati sve griješne misli, to budu svima napunjene čaše iz demižona.
Uz jelo ne bijaše baš razgovora, tek prigodne pohvale određenoj vrsti jela, a naročito luk i zdjela salatom s mladim tek stasalim u glavice kupusom budu ispražnjene.
Na prethodno pitanje da li da večera bude ''po svinjski'' ili '' po volovski'' , neki ne znadoše što odlučiti, ali ipak većina zakljući : '' po svinjski'' i za opravdanje 'uz svinju po svinjski' , a pitanje je zapravo značilo ; da li jesti i zalijevati pojedeno odmah usputno uz jelo ili najprije jesti suho pa tek nakon pojedenoga piti. Odluka je bila ono prvo, te čašice vina ubrzo razvezaše jezike i raspoloženja, te glasniji govor i poneki vic ili šala normalno prikladni za 'muške' uši, budu dobrohotno primljeni uz sve glasniji smijeh
Raspoloženje se razvijalo , no svi ipak donekle napeti, kao da se nešto očekuje, kao na putu za koji neznaju kamo vodi. U jednom takovomu predahu zveckanjem po čaši Mel skrene pozornost na sebe u znak molbe da ga saslušaju.
Prvim riječima zahvali u svoje i u ime svoje supruge što su pozvani i što im je omogučeno sudjelovanje i ovoj bogatoj večeri. Potom se osvrne na razlog , koji ovi fotolovci imaju da danas ovdje slave. Baš 'momačko veče' u značenju onoga što se obično s omalovaženjem spominje, on osvijetli s općeg životnog stanovišta, navodeći primjere iz biljnog i životinjskog svijeta, koji oni kao fotolovci su vjerojatno uočili,a napose s ljudskog stanovišta. Nije to bilo nikakovo akademsko predavanje o braku, nego jedno toplo, pročućeno tumačenje što su svi intuitivno osjetili i pozorno slušali, ne mičući se. I sama Iga bijaše, da li više iznenađena ili više potresena iskrenošću koja je izvirala iz Melovog govora, a koji je vjerojatno u potpunosti samo ona razumjela. A Mel zakljući :
'' Življenje koje se oduvijek prenosi od oca i majke na djecu je življenje koje treba shvatiti kao smisao opstanka. U tom smislu pozdravljam današnjeg slavljenika s željom da nikada ne zaboravi ozbiljnu važnost bračne zajednice !''
Časak šutnja, pa pljesak odobravanja, kao priznanje za ovu iznenađujuću nazdravicu, koja je bila željena kruna večeri, a ovom izrečenom i ispijenom zdravicom realizirana je Melova i Igina pristupnica momačkom društvu,
Sad kuharice iznesoše ostatke jela ostavivši samo čaše, a dvojica fotolovaca izvukoše usnu harmoniku i gitaru pa veselo raspoloženje počne bujati. Nisu niti primijetili da se kuharica Bet izgubila, no ne potraje dugo, a razliježe se večernjim sumrakom, dolazeći od radničke barake sve bliže lugarnici ' svadbeni marš' , te Bet ne u hlaćama nego u suknji, uz pratnju harmonikaša, dostupaše u lugarnicu.
Opće oduševljenje. U času bi stol,koji je bio iz dva dijela, izguran na pokrajne zidove, te stolci i čaše ostadoše pri ruci, ali uz rasklopljena vrata prema hodniku, bude oslobođen primjeren prostor po kojemu još bez partnerice se počne vrtjeti raspoloženi momak zvijezda momačke večeri.
Sastav tri svirača brzo uskladi zajedništvo što razigra krv i drhtaje tijela , te ples započne neplanski , ali uspješno razigrano..Bet i Ciha vrte li se ili poskakuju, a Vika pljerskom potvrđuje ritam. Plesom i plesači i svirači,a i promatrači ožedne, te se demižon prazni, a nestašluk i buka pojačava. Glazbenici interpretiraju poznate popularne napjeve pa se naskoro čuje i pjevanje.
Kad kod sljjedećega plesnog ritma Bes poželi odahnuti, Tač primijeti da gospođa Iga prstima po stolu lupka takt, okuraži se možda malo potaknut općim raspoloženjem, a i vinom, veoma smjerno upita gospodina Mela, da li smije gospođu suprugu zamoliti za ples, a Iga, još prije nego što bude službeno odobreno ustane i primi lovčevu ruku te mirnije od djevojaka, ali okretno se prepusti plesu. Sada su bile tri plesačice od kojih se jedna trebala 'odmarati' no kad svirači zasviraše jednu posebnu melodiju Iga prihvati Melovu ruku i povuče ga na plesni prostor. Znala je da je Mel izvanredan plesač, a uspomeni koju im ova melodija pobuđuje ne može odoljeti.
Doista, u početku malo tvrd, no uz privitu suprugu se opusti.. Sada to više nije bio skučeni prostor u maloj lugarnici. Nisu bili ni u gužvi na terasi mondene plaže, bili su u z v u č n i m o b l a c i m a , nošeni vjetrom svemirske simfonije, kad samo tijelo bez plesnih pravila određuje kretanje, uvijanje, povijanje, koračanje i zastajanje. Bilo je to nešto posebno što osjetiše svi prisutni, te se spontano povuku u kraj i zadivljeno gledahu taj plesni par u nesvjesnoj prezentaciji složnih tijela i duša, a kretali su se i nakon zadnjeg takta dok ih '' hura'' i ''bravo'' te pljesak ne vrati u stvarnost. Naravno nakon takovoga doživljaja treba isprazniti pune čaše uz ''živili, živili''
Iako je Leso za večeru produžio rad agregata, razdragano društvo s iznenađenjem prihvati saznanje – po žmirkanju žarulja – da produženje prolazi i da će se svjetlo naskoro ugasiti. Međutim plesali su sada svi još do zadnjeg upozorenja, a potom požurili u sobe.
Iga je bila izvanredno raspoložena. Došavši u njihovu sobu, jedva što je zatvorio vrata, ona zaskoči Mela, objesi mu se na vrat, kao gladna tigrica. On je podigne na ruke i ponese kroz sobu do prozora i natrag, pa ju nosi,nosi a ona kao žabica u kljunu rode ,kao dijete u naručju, maše nogama, grickajući mu ušku, dok Mel ne izgubi ravnotežu te se sruše na ležaj. A ležaj, krevetnina mirisaše na šumu . Mel je vidio da je jutros Vika njihovu posteljinu isprašivala na suncu jelovom granom. Zato sada krevet miriše na šumu , te on u mraku 'vidje' sebe grleći na jelovim grančicama šumsku nimfu toplih Iginih očiju koje ga odano očekuju, očekuju . . .
Snatrio je da jeline iglice bockaju to tijelo u njegovim rukama, a ono se migolji, migolji privijajući se uz njega. Privijajući se još više i više dok dva bića postajaše jednota, jedna duša…
U jutro nitko se ne pojavi na doručak. Iga je doduše jednom još u mraku otvorila oči i začudila se što ne spava u spavačici, nego u dnevnoj bluzi, te se samo presvuće i ponovno legne vidjevši Mela da spava.. Kad se probudila, Mela nije bilo u sobi. Nađe ga u dnevnom boraku u razgovoru s fotolovcima. Nisu doručkovali nego samo molili Viku da skuha mnogo gorkoga čaja. Iga im se pridruži. Svi su se osjećali dobro, ali umorno, a Iga doda : '' kao zdrobljena '' no pri tome se nasmije. ..
Za ručak Vita ponudi kiselu juhu od cikle, te preostalu pečenku odojka uz vruči kuhani krumpir. Nitko nije osjećao glad, ali ipak s tekom pojedoše sve ponuđeno. Paslije ručka fotolovci napustiše lugarnicu, prethodno uz pozdrav se izvinjavajući ako su se možda jučer ponašali preslobodno za društvo sa damama. Mel ih utješi, rekavši da je sve bilo u skladu sa 'momačkom večerom'

- Nastavak slijedi -

Domoljubac - Zvonimir Tomac, iz zbirke 'ZVJEZDICE NAS GLEDAJU'

Post je objavljen 29.11.2013. u 15:25 sati.