Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/apartmaniistra

Marketing

Turizam uvećava udjel u BDP-u

Podvlače se crte pod hrvatski turizam u 2013. godini, a otpočela je već i bitka za 2014. godinu. Naravno, ovo „podvlačenje crte“ potrajat će sve dok Hrvatska narodna banka iduće godine ne predstavi konačan financijski rezultat. Ipak, kod predstavljanja ovogodišnjeg rezultata za devet mjeseci bit ćemo dovoljno „pametni“ za donijeti zaključke.
No, već sad je dosta toga jasno, a ključno je da je turizam zasigurno uvećao svoj udjel u Bruto-društvenom proizvodu zemlje. Uspjelo je to turizmu jer je bio bolji od lanjskog, s rastom broja gostiju, većim angažiranjem zaposlenika, većim prihodima dijelom zbog završetka krize u dobrom dijelu EU, dijelom zbog uvedene fiskalizacije, barem kada je ugostiteljstvo u pitanju.
Uspjelo je to turizmu i na žalost zbog drugog aspekta, ključnog u Hrvatskoj, a to je pad većine drugih djelatnosti i izvora dohotka. Kako uzeti EU sredstva?
Ministar turizma Darko Lorencin sudjelujući nedavno na II. Međunarodnom investicijskom forumu u Opatiji u organizaciji Primorsko-goranske županije i grada Rijeke, gdje je bio jedan od govornika na panelu pod nazivom „Članstvo u EU - nove mogućnosti regionalnog razvoja“, progovorio je o tome.
Naglasak je bio na privlačenju investicija gdje je Lorencin naglasio kako se za turizam sredstva iz EU fondova mogu povući za malo i srednje poduzetništvo, turističku javnu infrastrukturu te edukaciju i korištenje ljudskih potencijala.
Ministar se osvrnuo na procese predstečajnih nagodbi za tvrtke iz turističkog portfelja u većinskom državnom vlasništvu, a koje su u procesu pronalaska strateških partnera koji će dokapitalizirati trgovačka društva te u suradnji s njihovim upravama ponuditi plan restrukturiranja.
Također, govorio je i o privatizaciji društava koja su od strateškog i posebnog interesa RH kroz tri godine, te o aktiviranju državne vojne imovine u turističke svrhe, kojoj prethodi rješavanje imovinsko-pravnih odnosa, prostomo-planskih pitanja, izmjene propisa te dogovori s jedinicama lokalne samouprave i nadležnim tijelima državne uprave novogradnja Split


Post je objavljen 29.11.2013. u 15:35 sati.