Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/zoranostric

Marketing

Katolici za istospolni brak

Može li katolik podržavati pravo na istospolno brak?

Stotine milijuna katolika smatraju da može.

Glasam protivI u Hrvatskoj, u ovoj situaciji gdje se forsira polarizacija, javljaju se katolici koji kažu da će izaći na raferendum i glasati protiv.

Prva zemlja na svijetu po broju katolika je Brazil (12% svih katolika u svijetu). Legaliziran istospolni brak.

Druga je Meksiko (9%), istospolni brak legaliziran u četiri države (Meksiko je federacija i takve su odluke u nadležnosti pojedinih država), a takvi parovi su onda priznati u svim drug8im državama.

Četvrta je SAD (7%), legaliziran u 16 federalnih jedinica (15 država i Washington D.C.). Ankete pokazuju da uvjerljiva većina katolika u SAD podržava istospolni brak (više nego protestanata).

Osma je Francuska (3,5%), deseta je Španjolska (3,2%). Legaliziran istospolni brak.

Zamijetite da legalizacija istospolnoga braka nije samo stvar razvijene zapadne i sjeverne Europe, nego i obje Amerike.

Uraćunavajući i Argentinu, Urugvaj i druge države koje su legalizirale istospolni brak, trećina katolika u svijetu živi u državama u kojima je legaliziran istospolni brak.

Sve su to države s demokratskim sustavom. Svuda je o legalizaciji odlučila većina izabrana na izborima (u nekim državama SAD bili su i referendumi, a sprema se u katoličkoj Irskoj, za 2015. i ankete pokazuju da je velika većina građana za legalizaciju). Iako su u nekim državama bile velike demostracije protivnika, ankete pokazuju da je većina za legalizciju.

Pa kako je moguće da kršćanin tako razmišlja?

Drže se duha Radosne vijesti, a ne slova Levitskog zakonika.

Pogledajte video "U ime jednog grijeha, ne u moje ime!"




Dodatak

Nakon što sam objavio članak, našao sam ovaj tekst na mrežnom sjedištu križ-života.com: Pismo kršćanima skupine rimokatoličkih teologa

Ne bi li i mi katolici trebali prodrmati uvriježene, farizejističke, samopravedne i samodostatne koncepte vlastite vjere i progledati očima uvrnute logike Isusa iz Nazareta? Znači li to relativizaciju morala? Nipošto. Naime, poanta je fokusiranje na čovjeka, a ne na grijeh (koji je oprošten grešnici “jer ljubljaše mnogo” Lk 7,47). (...) Bog naprosto nadilazi legalizam, a gnušanje čovjeka nad drugačijim, kao nekad nad carinicima, prepustimo ljudima a ne Bogu. Bog je svoje rekao kada je sjeo sa takvim ljudima za stol.


Dodatak 2

Još jedan tekst, objavljen jučer popodne. Intervju s doktoricom teologije: Annom Marijom Gruenfelder.

ravo, Međutim, treba ići ukorak s društvenim razvitkom i Hrvatska bi mogla napraviti iskorak, regulirati prava homoseksualaca do toliko visokog standarda da praktički neutralizira (vjerojatno neizbježnu) ustavnu definiciju "braka". Moja je ideja da je vrijeme za "detant" i onda za što velikodušniju pravnu regulaciju za homoseksualce. Pustimo sve drugo. Kamo sreće da je sve što Ustav zajamči, obećava i dekretira i ispunjeno – pa neka i definicija "braka" umire smrću ignoriranja. Progurajmo shvaćanje braka kao zajednicu povjerenja, ljubavi, solidarnosti, pomoći, dakle osobina koje ne ovise o spolu


Post je objavljen 29.11.2013. u 10:12 sati.