Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/zoranostric

Marketing

Rušite bedeme, gradite puteve!

Ovo je odgovor jednom kolegi blogeru na njegov komentar uz moj jučerašnji tekst Samo glup domoljub može vikati "Spremni!"

Put (župa JalžabetSvemrežje je idealni instrument za širenje laži kopipejstanjem, pa tako i ove: "Za dom spremni" je stari hrvatski pozdrav. Ali, nevolja za promotore laži jest, da se i istina može jednako širiti. Nema monopola propagandne mašinerije.

istina glasi: "Za dom spremni" nije nikakav stari hrvatski pozdrav, nego ustaški pozdrav. Nema povijesnih vrela da su branitelji mađarske utvrde Siget stvarno tako pozdravljali.

A da su ljudi kao Joe Šimunić i oni koji mu odzdravljaju, imali na umu Zajčevu operu, odziv na "Za dom!" glasio bi "sad u boj!". Ali, u kakav boj sada? Iskreni domoljub može reći samo: u boj za Hrvatsku, koja je dom svima koji u njoj žive, u kojoj ostvaruju slobodan i bogat život, Hrvatsku u kojoj vladaju sloboda, jednakost i bratstvo, Hrvatsku koja svima omogućuje slobodu, život i traganje za srećom.

NIje to boj za zatiranje neprijatelja. Nije to boj za odbacivanje Drugačijih. Nismo danas u opsjednutoj tvrđavi. Za koji Dom danas? »U domu Oca mojega ima mnogo stanova« (Ivan 14,2) Izađite iz »kuće straha«! Riječ je o strahu ‘maloga stada’ koje se zatvara pred svijetom i životnim izazovima bijegom u male grupice istomišljenika

Izađite na bedeme, pogledajte napolje i vidjet ćete da nema vojske, koja nas opsjeda. Tamo vani su stotine naroda, koji nam nisu neprijatelji. Mogu nam biti suradnici, pa makar se i međusobno takmičili. Mogu uzimati, ali i davati. Možemo i mi. Rušimo bedeme i gradimo puteve!

Odziv "spremni!" je isključivo ustaški. Među mnogima od nas, koji tu istinu ponavljamo, danas je u "Večernjem listu" Branimir Pofuk: Pjevati Zajčev i urlati ustaški 'Za dom' nikada nije bilo i neće biti isto.

Oni koji su paralizirani u strahu pred svijetom, koji žele istrijebiti Drugačije iz svojeg malog stada, koji se zalažu za teror, genocid, nacionalnu izdaju i građanski rat (poput Tomislava Sunića, na čiji tekst sam dao poveznicu jučer, kojeg iz tiskovine "Antihrvatsko slovo" prenosi sajt "Antihrvatske čiste stranke prava", one stranke koja surađuje s mađarskim ekstremistima koji svojataju hrvatsko ozemlje, žele svoju rabotu sakriti iza laži da je protiv njihove antihrvatske rabote samo »komunistička falanga«. Ali - ne ide.

Pofuk piše: »Jedan dio njih spremno guta, pa onda kao vlastite argumente dalje širi laži i podvale ponuđene od pokretača grupe o povijesnom hrvatskom pozdravu. Ali, jedan dio se ponaša poput pravih zakletih ustaša pozivajući na progon«. To je razlika, koju sam ja označio, između glupih i lažnih domoljuba. To je razlika između kukavica i hrabrih. Razilka između onih koji grade bedeme, i onih koji grade puteve.

»Kako su uska vrata i tijesan put koji vodi u Život!« (Matej, 7,14) Tijesna su vrata u bedemima straha. Suočite se sa svojim strahom i srušite bedeme! Strah od svijeta strah je od sebe samih. Put prema Bogu put je prema svijetu. Na tom putu ima mjesta za sve. To je mjesto u vlastitom srcu, za mnoge druge ljude

Post je objavljen 24.11.2013. u 17:02 sati.