Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/budan

Marketing

Kulturne navike u Hrvata


Kulturne navike u Hrvata

trečina Hrvata ne voli knjige...


EUROBAROMETAR ISTRAŽENE I USPOREĐENE KULTURNE NAVIKE U EUROPSKIM ZEMLJAMA

Trećina Hrvata ne voli knjige, a 45 posto ih se grozi opere


Hrvati su znatno manje od Europljana zainteresirani za kulturna događanja, a kao glavni uzrok tomu navodi se nedostatak interesa (45 posto), vremena (18 posto) i, u manjoj mjeri, novca (14 posto)


ZAGREB » Na uzorku od tisuću ispitanika Eurobarometar je dokazao da su Hrvati znatno manje od Europljana zainteresirani za kulturna događanja, a kao glavni uzrok tomu navodi se nedostatak interesa (45 posto), vremena (18 posto) i, u manjoj mjeri, novca (14 posto, jednako kao i prosjek EU-a).
Istraživanje je pokazalo i da više od 45 posto građana Hrvatske nikada ne koristi računalo kako bi se informiralo o kulturnim događanjima, čitalo članke o kulturi, interaktivno posjetili muzeje i galerije, čak i slušalo radio, gledalo TV ili kupovalo knjige, CD-ove ili ulaznice za kino.
U posljednjih 12 mjeseci samo 58 posto Hrvata pročitalo je bar jednu knjigu, u kinu ih je bilo njih 34 posto, a u posjetu galeriji ili muzeju 29 posto. U javnoj je knjižnici bilo njih 31 posto, u kazalištu 22 posto, a balet ili operu pogledalo je 12 posto ispitanika.
Europska povjerenica za obrazovanje, kulturu, višejezičnost i mlade Andrula Vasiliu, reagirajući na rezultate istraživanja, izrazila je zabrinutost zbog toga što se manje Europljana uključuje u kulturne aktivnosti, dodajući da to zahtijeva novi oblik angažmana vlada. Gledano prema učestalosti bavljenja kulturom, bez obzira na oblik kulturnih aktivnosti – od čitanja do odlaska u muzeje, najbolje su plasirane zemlje sa sjevera EU, a predvode ih Švedska, gdje 43 posto ispitanika svoje sudjelovanje u kulturnim aktivnostima ocjenjuje kao visoko ili vrlo visoko, Danska (36 posto) i Nizozemska (34 posto). Na drugoj strani su Grčka, gdje samo 5 posto građana smatra da je vrlo prisutno u kulturnim događanjima, Portugal i Cipar (po 6 posto), Rumunjska i Mađarska (po 7 posto) te Italija i Hrvatska (po 8 posto). Čak 44 posto građana Hrvatske izjavilo je da ih kultura uopće ne zanima ili da ih zanima malo. U kategoriji

Čak 79 posto Hrvata ne piše, ne pleše, ne pjeva, ne svira

Najaktivniji u kulturi su Danci jer je 74 posto njih u 2012. sudjelovalo bar u jednoj kulturnoj aktivnosti. Najmanje u kulturnim aktivnostima sudjeluju u Bugarskoj (14 posto anketiranih), na Malti (18 posto), u Italiji (20 posto) i Mađarskoj (21 posto). Kada je o Hrvatskoj riječ, u proteklih godinu dana 7 posto ispitanih je plesalo, 5 posto snimalo film ili fotografiralo, 9 posto je pjevalo, 4 posto slikalo ili izrađivalo skulpture, 6 posto je sviralo neki instrument, 4 posto pisalo pjesme, eseje, priče i slično, a dva posto ih je glumilo ili statiralo u filmu. Ničim od navedenog nije se bavilo čak 79 posto ispitanih u Hrvatskoj i 62 posto u EU nezainteresiranih za kulturu prednjače osobe starije od 40 godina, no zabrinjava da gotovo 40 posto Hrvata od 15 do 39 godina nema apsolutno nikakav interes za kulturna događanja ili je njihov interes izrazito mali.
Zbog visokih cijena ulaznica 21 posto Hrvata ne ide u kino, a 20 posto zbog istog razloga ne može otići u kazalište iako to želi. Nezainteresiranost za čitanje knjiga zabilježena je kod 31 posto ispitanih, a 45 posto njih izjavilo je da im ne pada na pamet pogledati operu ili balet. Nikakav interes za odlazak u knjižnicu nema 38 posto građana, a u muzej ili galeriju njih 39 posto. Za čitanje knjiga, iako to želi, vremena nema čak 41 posto građana Hrvatske. Istovremeno 44 posto Europljana nema vremena za čitanje knjige, 37 posto za razgledavanje kulturnih spomenika, a 30 posto za odlazak u kino (u Hrvatskoj za kino vremena nema 28 posto građana). Istraživanje je obuhvatilo gotovo 27.000 ljudi iz EU, a broj ispitanika kretao se od 500 u manjim članicama (Malta, Cipar i Luksemburg) do 1.300 u Velikoj Britaniji i 1.500 u Njemačkoj.

Eduard SOUDIL

Preuzeto iz Novog Lista

---------------

lp, borivoj



Post je objavljen 21.11.2013. u 08:07 sati.