Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/matijevici

Marketing

VUKOVAR JE ISKRVARIO DA BI OSTALI MANJE KRVARILI

Image and video hosting by TinyPic

Sve oči su ovih dana uprte u Vukovar.
Grad simbol teške tragedije hrvatskog naroga. Pirova pobjeda JNA i srpskih dobrovoljačkih postrojbi svakom Hrvatu je tih dana su stavila knedlu u grlo, kao što se to dogodi i na ovaj dan kada pratimo kolonu sjećanja na TV ekranima.
Poneki Neretvani i osobno sudjeluju u koloni sjećanja, koja nažalost ove godine otima žrtvama Vukovara pravo na pijetet jer je kolonu razdvojila svađa.

I kako se onda ne sjetiti te 1991. godine kada su padale optužbe da je Vukovar izdan, prodan i slično, kao i optužbe godinama iza nas do danas.
Dok je branitelje koji su krvarili i ginuli u Vukovaru lako razumijeti zbog bijesa i razočaranja, one koji su takve optužbe sipali iz udobnih fotelja ispred TV ekrana je teško razumjeti.

Iako mnogi ne znaju, proboj prema Vukovaru je pokušan 4 puta. U pokušaju proboja 04-07. listopada Hrvatska vojska je izgubila i nekoliko oklopnih sredstava što je bio poseban udarac jer su oklopna sredstva i tenkovi bili potrebni kao suho zlato. Nešto više od mjesec dana prije pada Vukovara – 13. listopada 1991. godine pokušan je također proboj prema Vukovaru i završio vrlo krvavo. U pokušaju tog proboja život je izgubilo 18 branitelja, a mnogobrojni su ranjeni. U zadnjem pokušaju proboja 12. studenog 1991. također se pokazalo da tadašnje hrvatske postrojbe nisu imale dovoljno snage za takvu operaciju i pokušaj proboja se vrlo brzo raspao. Neprijatelj je jednostavno bio u tom trenutku znatno nadmoćniji, a bojišnica diljem Hrvatske se rastezala stotinama kilometara.

Iako dolina Neretve Vukovar doživljava kao nešto daleko, upravo cijeli jug Hrvatske i dolina Neretve treba s posebnom zahvalnošću dati počast Vukovaru jer je velik dio snaga JNA usmjeren prema Vukovaru umjesto prema drugim dijelovima bojišnice. Baš u to vrijeme razbuktavali su se sukobi s JNA i ostalim srpskim formacijama na ovom dijelu bojišnice. Hrvatskoj nije odgovarala široka bojišnica jer joj je nedostajalo spremnog ljudstva, a posebice ratne tehnike. Ona malobrojna vojna tehnika se nastojala raspodijeliti na svim bojišnicama kako se najbolje mogla, pa tako i na jugu Hrvatske. JNA se koncentrirala na sjever Hrvatske i zbog toga je na neki način „zanemarila“ upravo ostale dijelove i jug Hrvatske, ne na način da ih nije uopće napadala, već na način da je udarne oštrice svojih snaga usmjerila na Vukovar.

Tih dana su diljem Hrvatske padali grad za gradom, selo, za selom, ali je pad Vukovara bio simbol pada svakog hrvatskog čovjeka. Tih dana je hrvatski narod ipak poručio ratnom stroju JNA da su možda imali snage za uništiti Vukovar, ali da neće imati toliko snage za uništiti sve hrvatske gradove.


Post je objavljen 18.11.2013. u 21:16 sati.