Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/toco1980foto

Marketing

Fotografiranje džabe?

Nevjerojatno je kako dosta ljudi misli kako bi fotografi trebali fotografirati besplatno. Džabe. Zbog digitalne ere vjerojatno imaju dojam da fotografi nemaju baš nikakvih troškova eksploatacije opreme i vlastitog vremena, te da mogu raditi "džabe", pogotovo kada se radi o ozbiljnijim fotografima-amaterima ili slobodnim umjetnicima.

Naime, rijetki su oni koji su se već u startu, kada već traže uslugu, spremni na neki način odužiti fotografu, pa makar simboličnom naknadom (putnih) troškova, troškova obrade i/ili izrade fotografija ili barem nekkavom "pivom". Ima čak i onih koji na račun prijateljstva, poznanstava i sličnog, već u startu računaju na to da im "fotograf ne bi trebao/smio tražiti ništa za uzvrat".

Pa se tako očekuje od prijatelja da "džabe" snimaju vjenčanja, krstitke, sprovode, nastupe i slične događaja... što možda u nekim situacijama nije problem, ali postaje problem ako takvo iskorištavanje (u punom smislu te riječi) ososbe i "prijateljstva" postane navika i više-manje redovna pojava. Naime, jedno je ako netko samovoljno, iz vlastitog gušta, dođe negdje nešto snimiti. Drugo je kada netko "mora doći nešto snimiti", i to da džabe, jer ga neki "prijatelj" za to zamolio...

Kako "nema džabe ni u stare babe", tako nema džabe ni kod fotografa, a za to postoje i neki vrlo konkretni razlozi:

Prvo i osnovno, vrijeme je novac. Fotograf, fotografirajući neki događaj, troši svoje vrijeme. Jednako tako troši vrijeme i za obradu i/ili razvijanje fotografija.

Ako netko snima na film, a danas još uvijek ima takvih - svaka rola filma i njeno razvijanje imaju svoju cijenu! Kako god se okrene, ne može se reći da fotograf "snima za džabe" jer u slučaju ako on sam nabavlja fotomaterijal, a ne dobije nikakvu kompenzaciju za svoj rad, on je automatski na gubitku.

Čak i ako netko snima digitalnom tehnologijom, to ne znači da nema troškove - oprema se troši upotrebom. Zamor materijala (ili u slučaju fotoaparata - zamor zatvarača) nakon određenog vremena uzrokuje da aparat prestane funkcionirati upravo zbog fotografiranja. Popravci opreme nisu jeftini. Nova oprema još manje. Osim toga, košta i struja koja je potrebna za punjenje baterija, rad računala za obradu fotografija...

I na kraju, ne treba zaboraviti da i fotografi moraju jesti i plaćati režije... fotografi ne žive od ljubavi, friškog zraka, publiciteta i "lajkova" na njihovim fotografijama.

Post je objavljen 19.11.2013. u 00:04 sati.