Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/bookeraj

Marketing

Što smo sve propustili prošli vikend

I ove sam godine propustila Interliber – nećemo se lagati, koliko god ja tupila svima da sam knjiški moljac, aficionado itakodalje, nitko mi to neće povjerovati kad po ne znam koji put ustanovim da nisam otišla na najveći državni sajam knjiga i knjiških potrepština.

U svoju obranu moram reći da radim više nego ikada i da su se okolnosti točno tako poklopile da nisam mogla doći u Zagreb iako je to bilo planirano prije više mjeseci. Također, ove sam godine imala svog emisara, koji me izvijestio da se dalo štošta kupiti za male novce (isto govore i članci u Jutarnjem), pa je moja grižnja savjesti još i veća.

Međutim, da ne ostanem posve izvan interliberovskih tokova, pobrinuo se Algoritam, koji me tijekom cijelog proteklog tjedna izvještavao o svojim naslovima koje će predstaviti na Interliberu – evo najzanimljivijih stvari koje ću svakako loviti u narednoj knjiškoj sezoni:


(KNJIŽEVNOST)

Diana Gabaldon: „Tuđinka“ – koliko sam shvatila, radi se o početnoj knjizi serijala o putovanju kroz vrijeme, samo se iz kratkog sadržaja ne da zaključiti radi li se o knjizi za mlade ili odrasle čitatelje (s obzirom da ima ljubavnu notu, pretpostavljam da je ipak za odrasle). Radnja pomalo podsjeća na „Ženu vremenskog putnika“, barem na prvi pogled, to je po mom mišljenju više plus nego minus.

Khaled Hosseini: „I odjeknuše gore“ – nikad se nisam prevarila kad sam uzela knjigu autora iz istočne kulture (osim Orhana Pamuka, no tu sam podijeljena), a „Goniča zmajeva“ Khaleda Hosseinija želim pročitati već dulje vrijeme. Ovo je novo prevedena knjiga, a govori o trgovanju bijelim robljem.

Lene Kaaberbol i Agnete Friis: „Dječak u kovčegu“ – danski krimić. Isto tako, nikad se nisam prevarila kad sam uzela knjigu autora sa sjevera Europe ili iz Skandinavije. U Algoritmu kažu da se radi o potresnom krimiću, s obzirom da je u kovčegu u ormariću na kolodvoru pronađeno trogodišnje dijete.

John Grisham: „Parničari“ – s obzirom na moju sadašnju struku, koja uključuje, između ostaloga, i parničenje, ovo me privuklo (s time da odmah naglašavam da u našem pravosuđu nema takve specijalizacije koja bi omogućavala određenoj skupini pravnika da budu samo parničari – showmani, a drugima da samo rade u uredu). Ameri takvu podjelu imaju, pa se tim više ovaj Grishamov roman čini kao prava poslastica.

Jay Asher: „Trinaest razloga“ – u prvi mah mi se učinilo da se radi o tinejdžerskom romanu, ali čitajući kratki opis, zamislila sam se (inače je ovo perjanica Algoritmovog nastupa na Interliberu) – trinaest osoba, jedna za drugom, dobivaju kopije audiokaseta od djevojke koja je počinila suicid, s razlozima zašto su upravo te osobe odgovorne za njezino samoubojstvo. Svaka od osoba mora preslušati audiokasetu, u protivnom će snimke postati javne. Doima se brutalno, moram priznati.

(PUBLICISTIKA)

Elisabeth Badinter: „Sukob (žena i majka)“ – govori o grižnji savjesti modernih majki i osjećaju nedostatnosti u odnosu na odgoj djeteta, koji naše majke, primjerice, nisu imale, iako se nisu zamarale platnenim pelenama i organskim namirnicama za kašice. Svakako će mi dopasti ruku vrlo brzo.

Stanislas Dehaene: „Čitanje u mozgu – znanost i evolucija ljudskog izuma“ – govori o čitanju u neurološko-znanstvenom smislu, pa se može zaključiti zašto bi mi ovo publicističko djelo bilo zanimljivo.

Michael J. Sandel: „Pravednost – kako ispravno postupiti“ – radi se o etičkom djelu koje obrađuje neke od najvažnijih moralnih tabua u današnjem svijetu s praktičnim priručnikom kako ovim problemima pristupiti i kako se opredijeliti za pravedno i ispravno stajalište. I opet, zbog moje mi je struke (iako pravo i pravednost često nisu na istim stranama) ovo izrazito zanimljivo.


Osim Interlibera, dobila sam poziv i za Vox Feminae festival, koji se održavao od 14.-19.11.2013. godine na različitim lokacijama u Zagrebu, a čija sam najvažnija literarna predstavljanja propustila za vikend – osobito me zanimalo predstavljanje knjige Nore Verde: „Do isteka zaliha“ i Ivane Kovačić: „Parabajka“, tako da ću u idućoj (ili idućim?) knjiškoj sezoni svakako naletjeti i na bar jednu od njih.


Post je objavljen 19.11.2013. u 13:04 sati.