Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/toco1980foto

Marketing

Opet krađa fotografije?

Političko-medijski cirkus u vezi nadolazećeg referenduma o ustavnoj definiciji braka u punom jeku. I jedna i druga strana vode poprilično glasne i agresivne propagandne kampanje kojom nastoje svim silama tjerati vodu na svoj mlin. Međutim, kako pišu mediji, čini se da je udruga "u ime obitelji" u svrhu promocije kampanje, povrijedila tuđa autorska prava.

"U ime obitelji" ukrali fotografiju i izmislili priču

'U ime obitelji' ukrali fotografiju iranske umjetnice?

Naime, na promidžbenom plakatu "u ime obitelji" se nalazi fotografija djevojčice kako leži (spava) na zemlji, a oko nje je kredom nacrtana ženska figura. Uz fotografiju se između ostaloga nalazi i popratni tekst: "Ova djevojčica nikada nije vidjela svoju majku, pa ju je nacrtala i zaspala na njoj." Problem je u tome što je dotična fotografija upotrijebljena na dotičnom plakatu skinuta s Flickr-a, i to čini se bez znanja i dozvole autorice.

ORIGINALNA FOTOGRAFIJA
Portfolio na Flickr-u


Uz to, prema jednom autoričinom komentaru ispod fotografije na Flickr-u, iza fotografije nema nikakve tragične priče kao što se pokušava sugerirati natpisom na plakatu:

"This little girl is my cousin and she actually fell asleep on the asphalt just outside my house. She must have played for some time and just lied to rest and fell asleep. im used a chair to stand on in order to take this shot. There is no orphanage involved and no tragic story behind this. i took this opportunity to be creative."

(Otprilike u prijevodu: "Ova mala djevojčica je moja sestrična, i ona je zapravo zaspala na asfaltu ispred moje kuće. Zasigurno se igrala neko vrijeme, legla da se odmori i zaspala. Stajala sam na stolcu da to snimim. U pitanju nije nikakvo sirotište i nikakva tragična priča iza toga. Iskoristila sam ovu priliku da budem kreativna.")

Onima koji su dotičnu fotografiju iskoristili za gore spomenuti promidžbeni plakat, treba postaviti slijedeća pitanja:

1. Jesu li tražili dozvolu autorice za upotrebu njenog autorskog djela? - Naime, vlasnik autorskih prava na fotografiju je osoba koja je stvorila fotografiju (bez obzira što se na fotografiji nalazi), i isključivo ta osoba odlučuje gdje će se kada i kako ta fotografija koristiti.

2. Jesu li dobili dozvolu? - Ako jesu, u redu, ali ako nisu, tada nisu smijeli ni koristiti dotičnu fotografiju. [Obavezno obratiti pozornost da je ispod originalne fotografije na Flickr-u oznaka "all rights reserved", a ne "creative commons", a koja bi u određenim slučajevima i pod doređenim uvjetima dozvoljavala i drugima da koriste fotografiju!]

3. Ako nisu tražili niti dobili dozvolu autorice fotografije, jesu li uopće svijesni da su time automatski povrijedili autorska prava, tj. prekršili domaći zakon o autorskim i srodnim pravima? - Naime, ako autorica odluči pokrenuti tužbu, i zakonskim putem tražiti zadovoljštinu, ako su dotični bez pitanja uzeli fotografiju mogu očekivati plaćanje odštete, i to bez obzira što se autorica ne nalazi u Hrvatskoj, već u Iranu.

Post je objavljen 17.11.2013. u 09:28 sati.