Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/mvko

Marketing

Duhovna obnova : Blago tebi jer si povjerovala


Image and video hosting by TinyPic

Godišnju duhovnu obnovu Molitvenih vijenaca Kraljice obitelji predvodio je 19. listopada s početkom u 9 sati msgr. Ivan Miklenić, glavni urednik i v.d. ravnatelja Glasa Koncila.

Image and video hosting by TinyPic

Mjesto susreta bile su prostorije i župna crkva Uzvišenja Svetog Križa u zagrebačkom naselju Siget.

Naslov duhovne obnove „ Blago Tebi jer si povjerovala“ uzet je iz Lukinog evanđelja koje opisuje Marijin pohod Elizabeti. Na temelju tih riječi, msgr. Miklenić govorio je o plodovima vjere i molitve u našem narodu.

Image and video hosting by TinyPic

Vjeru smo kroz povijest očuvali u kontinuitetu što je jamčilo sigurnost života i označavalo naš identitet. Vjera je posebno dala doprinos ostvarenju samostalne i suverene hrvatske države koja je ostvarila pobjedu na političkoj, vojnoj i međunarodnoj pravdi. Hrvati su legitimnim putem ostvarili želju osamostaljenja vlastite države što je u okolnostima tadašnjeg vremena pobjeda na političkom području.

Druga pobjeda bila je vojna u kojoj je VRA Oluja omogućila i zajamčila opstanak Hrvatske pred razornom snagom agresora koji je uz genocid i kulturocid počinio i zločin prema miru. Vjera je vodila naše branitelje u najtežim trenucima rata koji su s krunicom oko vrata branili vjeru i svoj dom.

Posljednja hrvatska pobjeda bila je 16. i 17. studenoga 2012. godine kada su na međunarodnom sudu u Haagu izrečene oslobađajuće presude našim generalima, Anti Gotovini i Mladenu Markaču, čime je skinuta ljaga i teret krivnje koji su na Hrvatsku svaljivali oni koji ju nikada nisu željeli.

Današnje stanje u kojem Hrvatskom vladaju oni koji se ne mogu pomiriti s istinom o Domovinskom ratu, koji onemogućuju Hrvatskoj njezino razvijanje u zdravo demokratsko društvo, vraća nas u neka prošla vremena netolerancije, manipuliranja i obezvrjeđivanja temeljnih ljudskih vrednota.

Problem je u tome što su generacije upile komunistički mentalitet zbog kojeg se osjećaju nesposobne bilo što učiniti i promjeniti u društvu.
Patnja nas nije ojačala nego nas je učinila ranjivima, zaboravljajući kako nam je nametnuta.

Ako patnju prihvatimo u svjetlu evanđelja, tada nas ona čini pobjednicima s Kristom, koji je patnji promjenio smisao dajući joj otkupiteljski karakter. Izgradnja boljega društva kreće od pojedinca koji je spreman na napor. Potrebno je oblikovati mladež putem katoličkih škola, sveučilišta, medija. Crkva kao učiteljica i mistično tijelo Kristovo ima zadaću odgajati, tješiti učiti i dovoditi svakog čovjeka do Istine.


Image and video hosting by TinyPic

U završnim je riječima mons. Miklenić istaknuo : „ Izgradnja Kraljevstva nebeskoga počinje već ovdje i očituje se u izgradnji odnosa. Blažena Djevica Marija je povjerovavši dala doprinos izgradnji Novoga Svijeta. Naš posao je ići prema idealima, a svaka naša žrtva, napor, trud - to ostaje kako bi zaživjele istina, nada i ljubav.“

Aktualizacija svega ovdje rečenoga zadaća je molitvenih vijenaca koji mole za Domovinu, očuvanje i opstanak obitelji kao Crkve u malom i svećenike, navjestitelje Radosne vijesti, kako bi nam pomogli jačati vjeru, učvršćivati nadu i usavršavati ljubav.


Image and video hosting by TinyPic

Središnji dio duhovne odnove bila je sveta misa u čijoj je homiliji msgr. Miklenić govorio o grijehu protiv Duha Svetoga kojim čovijek odbija Božje milosrđe i ljubav. Nadovezujući se na prethodno iz nagovora napomenuo je kako ne smijemo zaboraviti na poštivanje tuđeg života.

Put do Boga nužno vodi preko čovjeka, preko bližnjega, onoga koji je svakodnevno i u bilo kojem trenutku uz mene.Time ostvarujem Kraljevstvo nebesko već sada ovdje na zemlji.

Duhovna je obnova završila molitvom krunice Božanskom milosrđu.

Ivan ŠturlićPost je objavljen 07.11.2013. u 19:15 sati.