Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/blogodneverina

Marketing

Grobnišćina; tragovi, znakovi i smjerokazi 2013 - znanstveni skup

Pozivamo vas na predavanje:


Grobišće – istraživanje jedne nekropole




Jantarne i staklene perlice sa Grobišća.

(ako koga zanima pobliže o nekropoli ima članak od dr. Martine Blečić, Grobnik u željezno doba).



U skopu projekta udruge Žmergo Arheologija na području Grobnišćine pozivamo Vas na predavanje o nekropoli Grobišče podno Grada Grobnika. Predavanju možete sudjelovati u sklopu redovitog godišnjeg znanstvenog skupa Grobnišćina; tragovi, znakovi i smjerokazi u subotu 16. studenoga 2013. u 10 sati u Knjižnici Čavle.





Predavanje Grobišće – istraživanje jedne nekropole će održati magistar arheologije Mario Zaccaria, član Žmerga, a upoznat će nas s idejom kako bi trebalo postupati sa arheološkim lokalitetom od početka istraživanja do prezentacije iste.

Više puta istraživana nekropola Grobišće podno Grada Grobnika (zadnji put metodološki iskapana suvremenim metodama 1987.i 1990. godine), pružila je uvid u dio materijalne kulture punog željeznog doba (7.st.pr.n.e.), ranog rimskog Carstva i ranog srednjeg vijeka time nam otkrivajući kontinuitet naseljenosti samoga Grada. Međutim, nekropola nije bila predmet sistematskog istraživanja koje bi nam moglo ponuditi podatke koji bi proizašli iz iskapanja svih grobova odn. cijele nekropole.
Ovo izlaganje će nastojati objasniti kakav bi bio idejni metodološki pristup od istraživanja do prezentacije jednog arheološkog lokaliteta odn. nekropole. Počinje od prikaza geofizičkih prospekcija koje se rade kako bi se doznao opseg nekropole i položaji pokojnika. Slijedi prikaz primjene stratigrafskoga iskopavanja koji se koristi u arheološkoj metodologiji, a koji arheolozima omogućuje da saznaju vremenski slijed nastanka nekropole, načine i običaje pokapanja svakog pojedinog razdoblja, kakvo je bilo društvo i način nastanka antropoloških slojeva, o materijalima i artefaktima koji su korišteni i načini na koji su izrađivani, o tome što su cijenili kao statusni simbol, što su uvozili, te odakle. Nakon završenog terenskog dijela nastavlja se laboratorijska analiza i konzervacija materijalne kulture i osteološkog materijala koji nam daje dodatne podatke (demokrafske i paleopatološke informacije) i zaključke te s time priprema put za daljnju znanstvenu objavu i publikacije. Nakon toga se može krenuti u osmišljavanje i prezentiranje zavičajne zbirke, koja bi pridonijela jačanju turističke ponude na prostoru Grobnišćine, i na taj način uključila kulturnu baštinu kao pokretač gospodarskog razvoja.




Khantaros iz Grobišća.





Brončana pojasna pločica iz Grobišća.




Post je objavljen 15.11.2013. u 13:04 sati.