Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/bubamarasarena

Marketing

Bubamarin vrt (6) ...

Kako dani postaju hladniji i kraći sezona jesenskog obilja u vrtu se smanjuje. Još imam blitve, mrkve i čičoke za brati, a posadila sam zimsku salatu, lučice i češnjak, te zasijala blitvu za proljeće.



Dok je još bilo suho vrijeme, negdje prije desetak dana sam pripremila vrt za zimu. A to kod mene ne znači štihanje cijeloga vrta, nego prekrivanje vrta sa debelim slojem slame.
Vrlo sam zadovoljna sa ovogodišnjim eksperimentom nezalijevanja vrta (iznimka je onaj tjedan paklenih vrućina i 40 stupnjeva kada mi je susjeda zalila 2-3 puta vrt). Moje biljke koje nisu dobivale ekstra vodu, osim kada je padala kiša, razvile su duboko korijenje, a tu im je pomogla i slama ispod koje je bilo vlažno čak i onda kada je drugdje gola zemlja bila naveliko ispucala od suše.

Tako da je pokrivanje slamom preko zime došlo kao logičan nastavak ove sezone.
Nekako mi u ovakve sive dane prijašnjih godina budilo tugu gledati zemlju, vrt, pomalo blatnjave, bez puno raslinja, bez lišća.....
Ipak ove godine mi je veselo gledati moj slamom pokriveni vrt, jer svijetla boja slame u kombinaciji sa žarko narančastim cvjetovima nevena ne djeluju nimalo tužno, već izgleda kao da se vrt veselo smije...onako od srca :-)





Bili smo svi marljivi na vrtu, kao pčelice, pa je bilo i raznih radionica ove jeseni. Prvo su u listopadu došla djeca iz škole sa svojim učiteljicama da im malo ispričamo i da vide što se sve radi u jesen na vrtu (prvi razredi). Četvrtim razredima je posjet vrtu bio uvod u život biljaka koji su krenuli raditi.

Osim edukativnih radionica, organizirala sam i vodila radionicu izrade hotela za kukce. Jedan je napravljen :-)



Moj san već dugi niz godina je bio da napravim spiralni vrt začinskog bilja. Tako da sam ovdje napokon mogla to i ostvariti, pa sam organizirala i radionicu izrade spirale na zajedničkom dijelu vrta. Kako je već kraj sezone, odlučili smo izgraditi samo spiralu, a biljke ćemo na proljeće posaditi. Spirala se gradila u više navrata, a kada je bila gotova, spiralu smo naravno pokrili slamom da prezimi i bude spremna u proljeće za sadnju.





Post je objavljen 15.11.2013. u 11:38 sati.