Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/serafinski

Marketing

33 NEDJELJA KROZ GODINU c




17 N 33. KROZ GODINU, Igor
18 P Posveta bazilike sv. Petra i Pavla
19 U Janja Asiška, Janica
20 S Oktavij, Zlatko
21 Č Prikazanje BDM u Hramu
22 P Cecilija, Cilika
23 S Klement
24 N KRIST KRALJ

Čitanja:
1. Čitanje: Mal 3, 19 – 20a
Psalam: 98, 5 – 6. 7 – 8. 9
2. Čitanje: 2 Sol, 3 7 – 12
Evanđelje: Lk 21, 5-19

Kako se primiču kraju nedjelje kroz godinu, tako su i biblijska čitanja eshatološki obojena. Sam odlomak iz Lukinog evanđelja koji se čita na današnju nedjelju više govori o teškoćama i progonstvima koja se imaju zbiti i kroz koje kršćani trebaju hrabro proći, što ne znači da je odmah kraj svijeta.
Komentirajući današnje evanđelje Ivica Raguž u 'Živom vrelu' raščlanjuje pojam postojanost od pojma hrabrosti. Evanđelje, naime, završava: ''Svojom ćete se postojanošću spasiti.''
U nedavno izišloj knjizi ''Sretan sam što sam svećenik'' koja donosi životni put i svjedočanstva velikogoričkog župnika vlč. Josipa Frkina, posebno su upečatljiva poglavlja koja donose svjedočanstva o brutalnom progonu svećenika i vjernika od strane komunističke vlasti. Nisu samo vlč. Frkina zastrašivali i prijetili mu smrću. To je bila opća pojava u to vrijeme. Ipak, svećenici nisu odustali. Hrabro su propovijedali, držali vjeronauk, a u svemu su ih pratili i pomagali hrabri vjernici, koji su zbog toga i sami imali neprilika.
Nedavno sam posjetio župu u kojoj je spomenuti svećenik započeo svoje svećeničko djelovanje. Crkva je na osami, daleko od sela. Župni stan je tada bio s druge strane brda na kojem se nalazi župna crkva. Kraj partizanski s dugom tradicijom radićevštine koja je u predratnoj Jugoslaviji baratala sloganom: 'Vjera u Boga da, Crkva i kler ne.'' Prva polnoćka i dojava; 'gospon noćas vas buju ubili'.
Svećenik je iza polnoćke ostao u crkvi, ali i grupa vjernika koji su napravili živi zid i tako ga otpratili u župni stan.
To je bila hrabrost. Vjernička hrabrost je prkositi zlu kako god ono bilo opasno.
Nažalost i danas je potrebna vjernička hrabrost, posebno kod onih koji su u državnim službama jer vlast koja je opterećena ideološkim predrasudama ne priznaje pravo na priziv savjesti niti poštuje tuđe vrijednosti obzirom na vjeru i moral već nezamislivom bezobzirnošću nameće svoje ateističke i izopačene stavove. Sa svojim se neistomišljenicima obračunava na nama već dobro poznat način iz razdoblja komunizma i boljševizma.
Hrabrost ipak računa da će uzroci opasnosti proći, a generatori nasilja izgubiti svoju moć. Uostalom uloga hrabrosti i jest da zastraši i time otkloni opasnost koja će kad tad morati ustuknuti.
Postojanost je nešto sasvim drugo. Ona se razliukuje od hrabrosti. Postojanost nije toliko izazvana nekom izvanjskom prijetnjom već se radi o ustrajnosti u dobru i plemenitosti kojoj je osnova vjera. Stoga se oni koji su postojani u vjeri više hrvu sa svojim slabostima i padovima a manje s izazovima izvana.
Stoga je ipak lakše biti hrabar nego postojan, jer hrabrost je potaknuta trenutačnim emocijama dok je postojanost trajna borba sa svojim slabostima. Ili, pojednostavljeno; hrabrost se suprotstavlja neprijatelju koji je izvana dok se postojanost bori s onim negativnim koje je u nama.
Tako da za postojanost u dobru ne bi bila dovoljna hrabrost jer je više trenutnog karaktera i prirodna obrana već nam treba trajna pomoć da ne posustanemo.
To nam ujedno i objašnjava zanimljivu pojavu kako je vjera za vrijeme otvorenih progona tako jaka dok je u razdoblju ''primirja'' slaba i mlaka.
Samo što trebamo imati na umu da je za postojanost u vjeri potrebno daleki više snage i volje pa stoga treba tražiti pomoć od Gospodina da bismo mu mogli postojano služiti.

Molitva vjernika

Iskrenom molitvom utecimo se Božjoj dobroti i milosrđu.

1. Rasvijetli svjetlom vjere svoju Crkvu da bude trajni znak spasenja. – Molimo te.
2. Vodi pastire Crkve da budu vjerni nasljedovatelji duha evanđelja. – Molimo te.
3. Usmjeruj svoj sveti puk da ti bude vijeran u ustrajnosti i hrabrosti. – Molimo te.
4. Daj nam milost da te što bolje upoznamo i uzljubimo. – Molimo te.
5. Naše pokojne prigrli svojom božanskom milošću u zajedništvo svetih. – Molimo te.

Nadahni milošću svoga Duha nas ovdje okupljene da se znamo oduprijeti napastima i grijehu vremena u kojemu živimo. Po Kristu...



Post je objavljen 15.11.2013. u 10:10 sati.