Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/lebov

Marketing

Međustopa smrti - porezna strategija RH

Imamo međustopu PDV-a na dječju hranu, ugostiteljstvo i turizam, časopise koji izlaze periodično,šećer, jestiva ulja i masti, dječju hranu, isporuku vode, ulaznice za koncerte i kino te časopise za kulturu i umjetnost, a ako sam dobro shvatio, jer nisam detaljno pratio (radim kao novinar, pa se to podrazumijeva), PDV na dnevni tisak smanjuje se na pet posto.

S obzirom da je porezna politika jedan od najjačih alata države za usmjeravanje građane u poželjnom pravcu, logično je zapitati se što vlast ustvari želi od nas? Naime, proizvodi kojima je određena međustopa samo naizgled predstavljaju slučajan odabir, posljedicu vikend-pijanstva Milanovića i Linića. No, skrivena istina mnogo je gora.

Naša vlada želi nam da što prije crknemo, ali i da se pritom ne bunimo previše.

Država nam poručuje: Hrvati, žderite što više prženog, masnog i slatkog, da vas ubiju kolesteroli, tlakovi, debljina i srčani udari. Odite u birtije i tamo se ubijte od piva, vina, rakije i gaziranih pića. Ta je međustopa inače višestruko opaka - s jedne strane motivira nas na polagano umiranje od ciroze, nešto brže od kafanskih tuča, i možda najbrže odabirom pogrešne ljubavnice u pijanom stanju. S druge pak strane, djeluje kao sedativ.

Sljedeći, ali ne i posljednji set međustopnih demona predstavljaju jeftine karte za koncerte, kino i kulturne časopise poput Zareza ili pak novina poput Jutarnjeg ili Večernjeg. Njihova je svrha jasna - bijeg od realnosti. Bez obzira hoćeš li pogledati Batmana ili pročitati Jutarnji list, rezultat će biti isti - barem nakratko bit ćeš ne u nekoj drugoj državi, već na nekom drugom planetu. Svrha ove međustope također je u tomu da spriječi fizički bijeg Hrvata iz Hrvatske. Dakle, mnogo profinjenije od oduzimanja pasoša u Čehoslovačkoj.

Sve je to jasno, osim jednog - zašto međustopa na dječju hranu?

Prije svega, valja dobro našopati djecu, da budu dovoljno zdrava da žive u prosjeku 120 godina, jer kako ćemo inače otplatiti dugove. Tek onda slijedi onaj populistički razlog, da se kao djeci pomogne. Otprlike kao da trogodišnjaku prvo žestoko pretučete i oca i mater, a onda mu date lizaljku.

Post je objavljen 14.11.2013. u 16:39 sati.